Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése a Közép-Tiszán a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén

Tartalomfelelős: Dr. Alkonyi Zsófia, jogász, kiemelt funkcionális referens

2017. június 28., szerda 10:19

Mértékadó Árvízszintinfoblokk_KA2

A projekt általános célja a VTT program eddigi tapasztalatainak hasznosításával a Tisza-völgy árvízi biztonságának javítása, mellyel hozzájárul a KEHOP célrendszerében meghatározott „a klímaváltozás következményeként kialakuló szélsőséges időjárási események káros hatásaira való felkészülés” tematikus célkitűzés teljesítéséhez is.

A projekt keretében tervezett beavatkozások olyan árvízvédelmi rendszer kialakítását, megvalósítását és működtetését szolgálják, mely konkrét céljai kialakításánál figyelembe veszi a védendő értékek nagyságát, beleértve ebbe az emberi élet és más kardinális értékek védelmét, azaz az árvízi kockázatok mértékét. Ennek megfelelően a projekt célja a jogszabályi előírásokkal és az OP-ban meghatározott célokkal összhangban a beruházással érintett I. rendű árvízvédelmi védvonalak MÁSZ + magassági biztonságnak megfelelően történő kiépítése által az érintett területeken az árvízi biztonság növelése, ezáltal az árvízi kockázat csökkentése.

A fejlesztés műszaki szükségességét a 74/2014. (XII. 23.) BM rendeletben meghatározott mértékadó árvízszint, valamint a folyók árvízvédelmi fővédvonalainak magassági biztonsága, pontosabban a védvonal jelenlegi kiépítettségének a rendeletben meghatározott értékekhez viszonyított magassági hiánya indokolja.

A beruházás keretében az alábbi főbb fejlesztési elemek tervezettek: Töltésfejlesztés a Zagyva bal part 12+840-18+174 tkm közötti szakaszon; Töltésfejlesztés a Zagyva jobb part 12+100-14+616 tkm közötti szakaszon; Töltésfejlesztés a Zagyva jobb part 17+466-20+300 tkm közötti szakaszon; Töltésfejlesztés a Tisza jobb part 19+500-20+000 tkm közötti szakaszon; Zsilip építés és rekonstrukció; Partbiztosítás terméskővel; Vízmérce rekonstrukciók; Szivattyús műtárgyak rekonstrukciója, építése és átépítése; Kenderéri, Határmenti, Zagyvarékasi és Ókécskei gátőrtelepek felújítása; Tiszakécske védelmi központ fejlesztése; Milléri Védelmi Központ megvalósítása; Komplex vízrajzi mérőállomás kivitelezése; Árvízvédelmi gyakorlati központ létesítése. A projektről információkat az alábbi weboldalon találhatnak.

http://zagyvatiszaarvizved.ovf.hu/

A projekt támogatási összege/intenzitása: bruttó 8 989 429 840 Ft (100 %) A projekt kezdete: 2016.05.30 A projekt befejezése: 2020.03.30.
Utolsó módosítás: 2018. június 20., szerda 14:30, Uresch László
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat