Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése a Körösökön

Tartalomfelelős: Dr. Alkonyi Zsófia, jogász, kiemelt funkcionális referens

2017. június 28., szerda 10:44

Projekt célokinfoblokk_KA2

A projekt általános célja a VTT program eddigi tapasztalatainak hasznosításával a Tisza-völgy árvízi biztonságának javítása, mellyel hozzájárul a KEHOP célrendszerében meghatározott „a klímaváltozás következményeként kialakuló szélsőséges időjárási események káros hatásaira való felkészülés” tematikus célkitűzés teljesítéséhez is.

A projekt keretében tervezett beavatkozások olyan árvízvédelmi rendszer kialakítását, megvalósítását és működtetését szolgálják, mely konkrét céljai kialakításánál figyelembe veszi a védendő értékek nagyságát, beleértve ebbe az emberi élet és más kardinális értékek védelmét, azaz az árvízi kockázatok mértékét. Ennek megfelelően a projekt célja a jogszabályi előírásokkal és az OP-ban meghatározott célokkal összhangban a beruházással érintett I. rendű árvízvédelmi védvonalak MÁSZ + magassági biztonságnak megfelelően történő kiépítése által az érintett területeken az árvízi biztonság növelése, ezáltal az árvízi kockázat csökkentése.

A fejlesztés műszaki szükségességét a 74/2014. (XII. 23.) BM rendeletben meghatározott mértékadó árvízszint, valamint a folyók árvízvédelmi fővédvonalainak magassági biztonsága, pontosabban a védvonal jelenlegi kiépítettségének a rendeletben meghatározott értékekhez viszonyított magassági hiánya indokolja

A beruházás keretében az alábbi főbb fejlesztési elemek tervezettek:

Töltésfejlesztés a Hármas-Körös jobb part 61+200-66+000 tkm közötti szakaszon; Töltés altalaj erősítés, Árvízi tetőző vízmércék felújítása, áthelyezése; Soczózugi és Zsófiamajori bekötőút rekonstrukciója; Peresi gátőrtelep rekonstrukciója.

A projekt azonosítószáma: KEHOP-1.4.0-15-2016-00012

A projekt támogatási összege/intenzitása: bruttó 3 073 022 000 Ft/100% A projekt kezdete: 2016.10.03. A projekt befejezése: 2021.10.12.

További információ: http://harmas-koros.ovf.hu

Kedvezményezett: Országos Vízügyi Főigazgatóság


Konzorciumi partner: Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. szeptember 29., szerda 10:29, Pákozdi József
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat