Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság területén

Tartalomfelelős: Dr. Alkonyi Zsófia, jogász, kiemelt funkcionális referens

2017. június 27., kedd 16:04

infoblokk_KA2

 

Projekt célok

A projekt általános célja a VTT program eddigi tapasztalatainak hasznosításával a Tisza-völgy árvízi biztonságának javítása, mellyel hozzájárul a KEHOP célrendszerében meghatározott „a klímaváltozás következményeként kialakuló szélsőséges időjárási események káros hatásaira való felkészülés” tematikus célkitűzés teljesítéséhez is.

A projekt keretében tervezett beavatkozások olyan árvízvédelmi rendszer kialakítását, megvalósítását és működtetését szolgálják, mely konkrét céljai kialakításánál figyelembe veszi a védendő értékek nagyságát, beleértve ebbe az emberi élet és más kardinális értékek védelmét, azaz az árvízi kockázatok mértékét. Ennek megfelelően a projekt célja a jogszabályi előírásokkal és az OP-ban meghatározott célokkal összhangban a beruházással érintett I. rendű árvízvédelmi védvonalak MÁSZ + magassági biztonságnak megfelelően történő kiépítése által az érintett területeken az árvízi biztonság növelése, ezáltal az árvízi kockázat csökkentése.

A fejlesztés műszaki szükségességét a 74/2014. (XII. 23.) BM rendeletben meghatározott mértékadó árvízszint, valamint a folyók árvízvédelmi fővédvonalainak magassági biztonsága, pontosabban a védvonal jelenlegi kiépítettségének a rendeletben meghatározott értékekhez viszonyított magassági hiánya indokolja.

A beruházás keretében az alábbi főbb fejlesztési elemek tervezettek:

Töltésfejlesztés a Zagyva bal part 19+227 - 20+681 tkm közötti szakaszon; Töltésfejlesztés a Zagyva bal part 29+255-30+565 tkm között szakaszon; Töltésfejlesztés a Zagyva jobb part 20+500-21+259 tkm között szakaszon; Apci vízhozam mérő műtárgy kiépítése; Zsilip építés és rekonstrukció; Apci, Lőrinci és Hatvan-alsói gátőrtelepek felújítása.

A projekt támogatási összege/intenzitása: bruttó 1.918.084.643,- Ft (100 %)

A projekt kezdete: 2016. 09. 01.

A projekt befejezése: 2022. 04. 21.

További információ: http://vedvonalzagyva.ovf.hu

Utolsó módosítás: 2021. szeptember 15., szerda 12:48, Uresch László
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat