Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Vízvisszatartás és tájhasználat-váltás tervezése az Ős-Dráva Programban

Tartalomfelelős: Dr. Alkonyi Zsófia, jogász, kiemelt funkcionális referens

2017. február 10., péntek 08:48

infoblokk_KA2                                                                                    

A projekt

A fejlesztés célja, az Ős-Dráva Programban tervezett területen a fenntartható vízgazdálkodás infrastrukturális feltételeinek javítása, a vízvisszatartást, vízkészlet megőrzést támogató és a vizek mennyiségi és minőségi védelmét szolgáló, a tájhasználat-váltást, az ökológiai szempontokat figyelembe vevő vízgazdálkodási rendszer megvalósítása érdekében. A felmért- és a távlati vízigények, valamint a rendelkezésre álló vízkészletek alapján a térségben az alábbi vízgazdálkodási beavatkozások megvalósítását tervezzük:

A belvízvédelmi- és helyi vízkár-elhárítást biztosító medrek és egyéb vízilétesítmények felújítása, építése. A vízelvezető rendszerek egymással összhangban történő vízkormányzását javító lokális beavatkozások végrehajtása. A nyári aszályos időszak vízpótlását biztosító víztározók, medertározások létesítése. A rendelkezésre álló felszíni vízkészletek szétosztását, vízátvezetését biztosító vízkormányzási rendszerek létesítése. Duzzasztók építése, oldalműtárgyak felújítása, létesítése. A holtágak, mellékágak és egyéb vízterek vízpótlási lehetőségének megteremtése. Szivattyús vízkivételi hely kialakítása, szivattyúállások létesítése. A meglevő üzemi árkok működőképességének javítása mobil szivattyúállások kiépítésével. A mélyterületi vízvisszatartási lehetőségek megvalósítása.

A fejlesztés eredményeként a felújított és épített új létesítményekkel megvalósítható a területen a vízvisszatartás, hatékonyabb, rugalmasabb vízgazdálkodási rendszer működtethető, az aszályos időszakokban is a tájhasználat váltást figyelembevevő többcélú vízellátás biztosítása lehetővé válik, mérsékelhetők a belvíz és helyi vízkárok.

További információ Cser Valéria projektmenedzsertől kérhető: +36 72 506 306 cser.valeria@ddvizig.hu

Közreműködő szervezet: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság, Vízügyi és Természetvédelmi Végrehajtási Főosztály

Projekt azonosító száma: KEHOP-1.3.0-15-2016-00014

Kedvezményezett: Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma

Támogatási összeg: 11 220 000 000 Ft

A támogatás intenzitása: 100%

A projekt kezdő időpontja: 2017. 05. 31.

A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2020. 08. 13.

További információ: http://osdravaprojekt.ovf.hu

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 17., kedd 13:01, Pákozdi József
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat