Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

VTT Hullámtér rendezése a Közép-Tiszán

Tartalomfelelős: Dr. Alkonyi Zsófia, jogász, kiemelt funkcionális referens

2016. augusztus 25., csütörtök 15:40

A projekt rövid bemutatásainfoblokk_KA2

Előzmények

Az 1998-2001 között bekövetkezett négy rendkívüli tiszai árvíz értékelése alapján a vízügyi szolgálat kezdeményezte a Tisza-völgy árvízvédelmi koncepciójának felülvizsgálatát. Még 2001-ben elkészült a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztésének (VTT) első tanulmányterve, mely a vízszintemelkedések okait vizsgálva, arra a következtetésre jutott, hogy a meglévő árvízvédelmi rendszernek az érvényes előírásoknak megfelelő kiépítése mellett, a leghatékonyabb árvízvédelmi biztonságnövelő beavatkozás a nagyvízi meder vízszállító képességének növelése, valamint az árvízi tározás. A VTT-program megvalósítása 2003-ban kezdődött meg. 2006-ban újabb rendkívüli árhullám vonult le, mely a Közép- és Alsó-Tiszán megdöntötte az addig észlelt maximális vízszintet és igen nagy volt a magas vízszintek tartóssága is. A nagy vizek tetőzéseinek értékei 130-140 cm-rel is meghaladták az addigi maximális értékeket, miközben a vízhozam maximális értéke a Közép-Tiszán nem, vagy alig növekedett.

Hasonló mértékű emelkedésre még a folyószabályozást közvetlenül követő években sem volt példa. Egyértelművé vált, hogy az eddig megtett intézkedések nem elégségesek, folytatni kell a programot. A VTT előkészítéséhez készített vizsgálatok rámutattak, hogy a vízszintemelkedések egyik alapvető oka a Közép-Tiszán a nagyvízi vízszállító képesség romlása. A program ennek megfelelően sok lefolyásjavító beavatkozást tartalmazott a Közép- és Alsó-Tiszán, melyből eddig csak a Bivaly-tói töltésáthelyezés valósult meg. Folytatásként az alábbi beavatkozás-csoportokat határozták meg: — Az árvízi levezetést segítő vápa kialakítása tereprendezéssel és művelési ág váltással - jelen programban csak korlátozott területeken, határozott célból, elsősorban tározók vízbevezető műtárgyai, és hidak ártéri nyílásai környezetében kerültek javaslatra. — Az övzátonyok rendezése - az övzátonyok visszabontásával kapcsolatos engedélyezési problémák azonban csak projekt előkészítő szakaszában, az engedélyezési eljárás során derültek ki, ezért a következő programban célszerű a műszakilag indokolt rendezéseket szerepeltetni. — A töltésáthelyezések - előnye, hogy a hullámtéri tározótér növekedése miatt nem gyorsítják a lefolyást, ezért az alsóbb szakaszokon sem okoz vízszintnövekedést. — nyárigát rendezések - megfelelő szintre visszabontott nyárigátak a MÁSZ-t megközelítő árhullámok tetőzési szintjeit már nem befolyásolják. — az árvízlevezető sáv rehabilitációja - Szolnok és Csongrád szakaszok között. A projektben a leghatékonyabb beavatkozások kerültek betervezésre, melyek eredményeképp a fejlesztéssel védett ártéri öblözetekben csökken az elöntés kockázata, nő az árvízi biztonság és csökken a védekezési költség. Érintett települések: Besenyszög, Vezseny, Martfű, Tiszaföldvár, Tiszajenő, Tiszaug.

A beruházás célja

A Közép-Tiszai hullámtér rendezési projekt célja a tervezett beavatkozásokkal a Közép-Tisza Kisköre 403,2 fkm és Csongrád 243,8 fkm közötti szakaszán a nagyvízi meder árvízlevezető képességének növeléséhez való hozzájárulás és az árvízi biztonság növelése.

A projekt közvetlenül szolgálja azt a VTT-ben meghatározott célt, mely szerint cél a tározók megépítése és a nagyvízi meder vízszállító képességének növelése által a Tisza teljes hazai szakaszán a rendkívüli árhullámok csúcsvízszintjeinek 1,0 m-rel való csökkentése.

 

A projekt összköltsége:                      15 595 666 373 Ft

A támogatás mértéke:                       100%

A projekt kezdete:                              2016.09.30

A projekt befejezése:                          2021.12.31

További információk                           http://vtthullamterrendezes.hu/index.php

 

 

 

 

 

 

 

 

1. oldal   2   - Következő
Utolsó módosítás: 2019. október 25., péntek 10:48, Pákozdi József
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat