Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Mintavevő Munkacsoportok 2020. évi országos mérőgyakorlata

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2020. október 15., csütörtök 13:25

Mintavevő Munkacsoportok 2020. évi országos mérőgyakorlata

 

A mintavevő munkacsoportok a vízminőségi kérdések és - feladatok egyre inkább előtérbe kerülésével jöttek létre a vízügyi igazgatóságokon 2015-ben. A felszíni vizekből és a szennyvizekből történő mintavételek, a vizsgálati eredmények értékelésének célja a vizek állapotának nyomon követése és ellenőrzése, valamint az esetlegesen kialakuló szennyezések mielőbbi feltárása és azok elhárításának szakmai segítése.  

Idén szeptember 8-10 között Tatán került megrendezésre az Mintavevő Munkacsoportok V. Országos Mérőgyakorlata. A rendezvény házigazdája az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság volt.

A háromnapos rendezvény célja a 13 munkacsoport (a KÖTIVIZIG 2 csoporttal képviselteti magát) egységes munkavégzésének segítése, az esetleges hibák kiszűrése és a helyszínen használt mérőműszerek összemérése.

A mérőgyakorlat során a 12 vízügyi igazgatóság akkreditált mérőcsoportjai a mintavételi jártassági vizsgálatok során szennyvízből, felszíni áramlóvízből és felszíni állóvízből vettek mintákat és végeztek helyszíni vizsgálatokat.  

A helyszíni mintavételek előtt a KÖTIVIZIG Regionális Laboratórium kollégái ismertették a mintavételekkel kapcsolatos információkat, a mintavételi jártasság ellenőrzéséhez szükséges laboratóriumi vizsgálati paramétereket, illetve a tartósításra és a minták tárolására vonatkozó előírásokat.

Első nap a tatai szennyvíztisztító telep tisztított szennyvízének mintavételezése – a későbbi laboratóriumi mérésekhez - és helyszíni mérése történt meg (szín, szag, hőmérséklet, pH és elektromos vezetőképesség).

Szennyviz mintavetelSzennyvíz mintavétel

A második nap programját a felszíni áramlóvízből vett mintavétellel kezdtük Vértesszőlősön, az Által-érből. A mérést követően érdekességként a felszín alatti vízmintavétel oktatására került sor Tóthné Zöldi Irma (OVF) előadásában. A délután folyamán a felszíni állóvíz mintavétele a Tatai Öreg-tónál történt. A helyszíni mérések mellett a fémvizsgálathoz szükséges helyszíni szűrés oktatása és gyakorlása is megtörtént.

Meromuszerek pontossaganak ellenorzeseMérőműszerek pontosságának ellenőrzése Felszin alatti vizmintavetelFelszín alatti vízmintavétel

 A szakmai program zárónapján munkaértekezlet keretében kiértékelésre kerültek a helyszíni mintavételi eredmények, javaslatok fogalmazódtak meg a helyesbítő tevékenységre, majd az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szabványra történő átállás tapasztalatait osztották meg egymással a résztvevők. Emellett két előadás is színesítette az utolsó napot: Tardos András (ÉDUVIZUG) a Dunántúli-középhegység karsztvíz rendszerét, míg Váradi Zsolt (ADUVIZIG) a Forrás Lims használatát ismertette.

Dávid Dorina, víziközmű referens;

Tóthné Zöldi Irma, vízminőség-védelmi referens

Víziközmű Osztály

Utolsó módosítás: 2020. október 15., csütörtök 13:33, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat