Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Az aszály hatása az ökoszisztémára, a hódok példáján

Tartalomfelelős: Csík András, osztályvezető

2022. szeptember 09., péntek 10:26

Egy hosszú, aszályos időszak alatt a kiszáradás azokat a kisvízfolyásokat is fenyegeti, amelyek teljes, vagy csaknem teljes vízgyűjtőjük hegyvidéken helyezkedik el. Ez utóbbiak közé tartoznak a Börzsöny déli, délkeleti lejtőin lefolyó vizeket összegyűjtő patakok is. Ezek egyikén, a Morgó-patakon, a múlt év nyarán, a Dunakanyarban már évekkel ezelőtt megtelepedett és terjeszkedő hódok gátat építettek s a patak medrében létrejött tározótérben építettek hódvárakat. A megnövekedett víztér, az átfolyásos „hód-tározó” pedig a patak korábbi, változatos fajokból álló életközössége számára biztosított – mint utóbb kiderült, átmenetileg – a korábbiaknál kedvezőbb lehetőségeket.

HOD-(2)


A csapadékhiány és az ennek következtében csökkenő lefolyás első látható jelei már ez év júniusában megmutatkoztak: először a hód-gáton átszivárgó-átbukó vízhozam csökkent, majd az átbukás megszűnt. A folytatódó átszivárgás, a vízfelület párolgása, valamint a mederben történő elszivárgás következtében vészjóslóan csökkent a vízkészlet.


Később, a megkisebbedett víztérben oxigénhiányos állapot alakult ki, amit az itt rekedt halak pipálása is mutatott. Július harmadik dekádjában már csak a kopolyákban volt víz, s a hódok ezek között – jellegzetes nyomot hagyva – az iszapos patakmederben közlekedtek. A hónap végére bekövetkezett a lényegében teljes vízvesztés, ami egyben a vízi életközösség megsemmisülését eredményezte, amit csak a hódok vészeltek át.


 A július 30-án érkezett csapadék következtében a patakon jelentős mennyiségű lebegtetett hordalékot is szállító villám-árhullám vonult le, ami feltöltötte a „hód-tározót”, a „hód-gáton” ismét átbukott a víz. A vízpótlás azonban – további csapadék hiányában – átmenetinek bizonyult. Előbb az átbukás, majd egy hét elteltével az átszivárgás is csaknem teljesen megszűnt, a „hód-tározó” vízszintje pedig ismét csökkenni kezdett …  Az augusztusban már több alkalommal érkezett jelentős mennyiségű, s az elmúlt 30 napban összesen mintegy 60 mm csapadék ellenére a vízgyűjtőről alig volt lefolyás. A „hód-tározó” félig újra megtelt, de szeptember második hetében ismét kiszáradt. A hódok pedig elhagyták a patakot.

Utolsó módosítás: 2022. szeptember 09., péntek 10:58, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat