Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Barát-patak és környezetének fejlesztése

Tartalomfelelős: Süveggyártó Anita, kiemelt műszaki referens

2022. december 02., péntek 12:49

Lakossági fórum Budakalászon

2022. november 23-án 18.00 órától tartotta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (konzorciumvezető) és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (konzorciumi tag) a „Barát-patak torkolat és környezetének fejlesztése” elnevezésű, KEHOP-1.4.0-15-2020-00021 azonosító számú projekt lakossági fórumát.

DSC_3148

Forrás: KDVVIZIG

A rendezvényt Papanek László, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztályának vezetője nyitotta, aki ismertette a Budakalászi-öblözet árvízvédelmi fejlődését, bemutatta a Barát-patak védtöltéseinek építését. Előadásában kitért a 2013. évi, eddig mért legnagyobb jégmentes dunai árvíz okozta térségi problémákra, az árvízi öblözet potenciális veszélyeire, az önkormányzati feladatokra. Erre azért volt külön szükség, mert az árvízkapu megépítését követően jelentősen csökken a város árvízi kitettsége, így az önkormányzat védekezési feladatai is ezen a patakon csökkennek. Ezt követően rátért a projektre, a beruházás fontosságára és felsorolta a projekt keretében megvalósuló elemeket, így elmondta, hogy a műtárgy építésével a patakon (felvízi oldal) és a Dunán (alvízi oldal) is elhelyeznek egy-egy vízmércét. A dunai vízmérce távmérősített lesz, bekerül az országos hálózatba, így Budakalásznak is lesz egy online térben folyamatosan nyomon követhető vízmércéje.

A lakossági fórum második előadója Székely Sándor úr volt, a kivitelező Aqua-General Kft. főépítés vezetője, aki a kivitelezés nehézségeiről, a már elvégzett munkákról és a várható feladatokról beszélt. 3D-s ábrán részletesen bemutatta a létesítmény (árvízkapu) elemeit, a beépített szivattyúk méretét szemléletesen ábrázolta. Kitért a gépészeti berendezésekre, a zsiliptáblákra és azok előrehaladt állapotára (a táblák már majdnem teljesen elkészültek), daruzáshoz szükséges betonfelület kialakításra (mivel a nagyméretű, több tonnás szivattyúk másképp nem mozgathatók), a betonba ágyazott terméskő rézsű építésére és fontosságára. Néhány szóban említette a régészeti feltárás eredményeit is. Tájékoztatta a hallgatóságot, hogy jelenleg a létesítmény felszerkezetét betonozzák. Folyamatos munkavégzés történik a területen, éjszakába nyúlóan és szombatonként is dolgoznak, hogy még a fagyok előtt minél több munkát befejezzenek. A téli munkavégzéshez a szükséges engedélyeket beszerezték, bíznak abban, hogy a jó idő minél tovább kitart.

A rendezvény zárásaként a felmerült kérdésekre is választ kaptak a jelenlévők, így például szó esett a lezárt út újranyitásáról a közúti forgalom részére, valamint a kivitelező által kitett közúti táblák rongálásának következményeiről.

Minden érdeklődőnek köszönjük a részvételt!

 

Forrás: Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2022. december 02., péntek 12:51, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat