Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Bíbor nebáncsvirág és a többiek

Tartalomfelelős: Somogyi Edina, vízhasznositási-referens

2021. szeptember 22., szerda 15:56

A vízügyi igazgatóságoknak is egyre több gondot okoz az invazív növényfajok megjelenése a kezelésükben levő medrek mentén. A leggyakoribb csatornák és kisvízfolyások partjain eluralkodó, növények közé tartozik a bíbor nebáncsvirág, a magas aranyvessző, a cseh óriás keserűfű, a mirigyes bálványfa, a fehér akác és a parlagfű.

Bíbor nebáncsvirág (Latin neve: Impatiens glandulifera)

Európában a 19. század első felében kezdték ültetni dísznek, de gyorsan kivadult. Magyarországon is meghonosodott, természetvédelmi gyomnak, inváziós fajnak tekinthető.

birokesatobbiek1

 Bíbor nebáncsvirág (Forrás: hu.wikipedia.org)

Magas aranyvessző (Latin neve: Solidago gigantea)

Európába dísznövényként került be a kertekbe és parkokba. Azóta számos termőhelyen, így Magyarországon is kivadult. Mimózának is nevezik.

birokesatobbiek2

 2. ábra: Magas aranyvessző (Forrás: hu.wikipedia.org)

Cseh óriáskeserűfű (Latin neve: Fallopia × bohemica )                 

Ez az inváziós növényfajta a japán óriáskeserűfű és a szahalini óriáskeserűfű keresztezésével jött létre Európában. 1983-ban írták le Csehországban.

birokesatobbiek3

 3. ábra: Cseh óriáskeserűfű (Forrás: termeszetvedelmikezeles.hu)

Mirigyes bálványfa (Latin neve: Ailanthus altissima)

A 18 században díszfaként, a platánfa pótlására ültették. Kitűnő iparvidéki és útsorfának bizonyult a szennyezett levegőjű városokba való telepítése során. A természetszerű vegetációt allelopátiás (szerves vegyületek, bioreagensek kibocsátásával a szomszéd növények életfolyamatát befolyásolja, azok növekedését gátolja, sőt magjaik csírázását is megakadályozhatja) hatásával, valamint fokozatos árnyékolással zavarja. A talajban lebomlott nagy mennyiségű lombtömege nitrogénfeldúsulást eredményez.

800px-Gotterbaum_(Ailanthus_altissima)

Mirigyes bálványfa (Forrás: hu.wikipedia.org)

Fehér akác (Latin neve: Robinia pseudo-acacia)

Magyarországon elsősorban az alföldi homok megkötésére használták, valamint fáját az építőipar, a mezőgazdaság hasznosítja, valamint tüzelőnek használják. Faállománya sok helyen a helyi erdők helyét átveszi, ezért a védett területeken a szakemberek az akác irtásával védekeznek ellene. Magyarországon 2009. január 1. óta hivatalosan is invazív faj.

Feher_akac_viragzata

 Fehér akác (Forrás: hu.wikipedia.org)

Parlagfű (Latin neve: Ambrosia artemisiifolia)

Egyik legismertebb gyomnövényünk, mezőgazdasági és humánegészségügyi kártétele rendkívül jelentős. A növénytermesztésben jelentős többletköltségeket, termésveszteséget, a humánegészségügyben pedig erőteljes allergiás tüneteket idézhet elő az arra érzékenyeknél.

birokesatobbiek6

 Parlagfű (Forrás: hu.wikipedia.org)

A természet védelméről szóló 1996. évi LVIII. törvény rendelkezik az invazív növények irtásáról. A 77/A § (2) bekezdése értelmében a terület tulajdonosa, használója vagy vagyonkezelője az irtási kötelezettség alól mentesül, ha az idegenhonos inváziós faj behurcolása, telepítése neki nem felróható és a tevékenysége során kellő gondossággal járt el. Az (5) bekezdés szerint az idegenhonos inváziós faj elleni állami védekezés, illetve idegenhonos inváziós faj elleni közérdekű védekezés költségeinek fedezetéről a központi költségvetésben e célra meghatározott fejezeti kezelésű előirányzat terhére kell gondoskodni.

1. oldal   2   - Következő
Utolsó módosítás: 2021. szeptember 24., péntek 09:19, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat