Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

„Elfogyasztott jövőnk? Globális környezeti és geopolitikai kihívásaink” című könyv ismertető

Tartalomfelelős: Keresztény Mihály, főosztályvezető

2022. december 02., péntek 09:09

Gyorsan változó világunkban egyre gyakrabban lehet látni, hallani és tapasztalni az emberiség jelenét és jövőjét veszélyeztető társadalmi-, gazdasági- és környezeti problémákat. Aktuálisan kiemelkednek a klímaváltozás okozta szélsőséges következmények (pl. Földünk egyes részein hosszantartó súlyos aszály alakul ki, máshol pedig ezzel egy időben árvizek tombolnak). A Covid-19 járvány és az orosz-ukrán háború jelentősen megváltoztatták a globalizációs folyamatokat, és a káros környezeti hatások elleni védekezés lehetőségeit a fenntartható fejlődés több aspektusában.

Az „Elfogyasztott jövőnk? Globális környezeti és geopolitikai kihívásaink” című könyv 2021 februárjában készült el, amikor még nem tört ki az orosz-ukrán háború, de a Covid járvány hatásai már jól látszódtak. Rakonczai János professzor és társszerzői, köztük Tran Quang Hop az Országos Vízügyi Főigazgatóság (Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztály) munkatársa, igyekeztek rávilágítani a széleskörű problémákra, majd a nemzetközi környezetpolitika eredményeire és hiányosságaira is. Vízügyi ágazat szempontból érdekesek az egyes tavak és a különböző tájak nagy folyóinak vízproblémáinak háttere, vagy néhány tipikus vízügyi konfliktus bemutatása. A könyv külön fejezetben tárgyalja a globális- és az éghajlatváltozások magyarországi hatásait, benne a vízügyi ágazatot is érintő kérdéseket.

Az „újszerű” fenntartható fejlődés paradigmához, de főként az emberiség jövője szempontjából szükséges lenne a globális környezeti gondolkodást beépíteni az emberiség köztudatába. Azonban a környezeti körvonal „társadalmasítását” illetően a komoly problémákra is felhívja a figyelmet a könyv, ami az  alábbi  linken szabadon letölthető:

Elfogyasztott jövőnk? e-book

Tran Quang Hop

Utolsó módosítás: 2022. december 02., péntek 09:12, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat