Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Folyószennyezés PET palackokkal Ukrajnában

Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

2022. január 18., kedd 15:54

folyoszennyezes_ukrajna_1

 A Tisza folyó

Számtalan hír jelent meg a tévében, a híradásokban, az újságokban, melyekben az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Vízügyi Igazgatóságok szakemberei küzdenek egy ma is égető problémával, az Ukrajnából rendszeresen, főként a Tiszán érkező PET palackokkal.

Néhány közülük:

Portfólió

HVG

OVF

A probléma fontosságát fémjelzi az is, hogy az ügy mellé állt Magyarország köztársasági elnöke, Áder János is, aki az ukrán elnöknél tett látogatásának programján is szerepeltette az úszó hulladék ügyét. 2019 szeptemberében, Vásárosnaményban átadta a Felső-Tisza vidéki hulladék-mentesítési projektjét, az 1,3 milliárdos beruházásnak köszönhetően  jelentősen csökken a Tisza szennyezettsége. (HirTv)

Bár a projektből finanszírozott és létesített gépparkot, melyet a vásárosnaményi Tisza-híd alatt állítottak fel, azóta számtalan esetben bevetették már. Használatát összehangolják olyan civil kezdeményezésekkel, mint a PET Kupa, mégis a magyar Fél erőfeszítései mellett szükség lenne az ukrán Fél (elsősorban a lakosság, kormány, stb.) még aktívabb részvételére.

Vajon mit tesz Ukrajnában a közember ennek érdekében?

Hová dobja a PET palackokat, vagy az egyéb szemet?

Vannak-e Ukrajnában aktivisták, akik kiállnak, vagy épp aktívan cselekszenek a hulladékszennyezés ellen, mi több teszik le voksukat a szemétgyűjtés, szelektív szemétgyűjtés mellett?

Hogyan támogatja a szemétkezelés kérdését az ukrán kormány? Milyen lépéseket tesz meg?

Erről tudhatnak meg többet azok az érdeklődők, akik megnézik a 2021 novemberében, a Facebookon megjelent kisfilmet:

https://www.facebook.com/petkupa/videos/180677017594220

A kisfilm készültéről röviden: a Bodrog folyón tartott PET Kupa ideje alatt járt ott a Kanal Ukraina, Ukrajna legnagyobb tv-csatornája.  A 2 részes riportsorozat a tiszai hulladékszennyezés problematikáját elemzi. A filmet a PET Kupa verseny elindítói, azaz a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége lefordította és feliratozta, hogy a magyar nézők, érdeklődők is könnyedén megértsék.

folyoszennyezes_ukrajna_2

 Filmkocka az ukrajnai PET palack szennyezésről

A lehetséges megoldások közül néhány, melyeket a kisfilm rendkívül jól bemutat:

PET Kupa verseny Önkéntes mozgalmak Ukrajnában az ukrán Környezetvédelmi Minisztérium lépése: stratégiai terv kidolgozása a szemétkezelésre Szemétfeldolgozó üzem alapítása saját pénzből, helyi lakosság egyik tagjaként, majd ismerősök bevonása a szelektív szemétgyűjtésbe, minimális pénzösszeg adása, ha leadják a szemetet és nem a folyópartra viszik az emberek.
Utolsó módosítás: 2022. január 18., kedd 15:58, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat