Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Milyen volt a 2020-as hidrológiai év a FETIVIZIG működési területén?

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2020. november 30., hétfő 11:22

A 2020-as hidrológiai évben is előfordultak csapadék szempontjából extrémnek mondható helyzetek. Az elmúlt év vége kissé csapadékosabb volt a megszokottnál, novemberben 72 (sokéves érték 47 mm), decemberben 57 mm (sokéves érték 56 mm) csapadék hullott. Január már kissé szárazabb volt, 27 mm csapadékot észleltünk működési területünkön, mely 12 mm-rel kevesebb, mint a sokéves átlag. A csapadék nagy része eső formájában hullott, csak jelentéktelen mennyiségű hó felhalmozódást tapasztaltunk. A február és összességében a március is csapadékosabb volt az átlagnál, azonban március második felében már alig hullott némi csapadék, és ez folytatódott áprilisban is. Április hónapban mindössze 12 mm eső esett, az is a harmadig dekádban, így tavasszal másfél hónapon át szinte csapadékmentes időszak volt, mely hatására április végére enyhe és közepes aszály uralkodott területünkön. Májusban az átlagtól kissé kevesebb csapadékot tapasztaltunk (4. ábra).

4_hidrologiai_ev_4.ábra: Hidrológiai év havi és halmozott csapaék jellemzői

Az idei nyár rendkívül csapadékosan indult, júniusban a sokéves mennyiség kétszerese hullott le, 148 mm. A legnagyobb mennyiséget Császárszállás állomáson mértük, ahol ebben a hónapban 238 mm csapadék hullott (ez az éves mennyiség több mint 40 %-a). A teljes megyét érintette a rendkívüli esőzés, mind havi, mind napi összegben, erre tartalmaz néhány példát az alábbi, 1. táblázat.:

5_elsotablazat

Ezt követően júliusban 72 mm, augusztusban 54 mm csapadék hullott, mely nagyjából megegyezik a sokéves átlaggal.

Szeptemberben 74 mm (a sokéves 47 mm) volt a havi csapadékösszeg, melynek nagy részét a hónap utolsó hetében regisztráltuk. Az akkor megkezdődő csapadékos időszak kitartott a következő hónapban is, októberben 80 mm (a sokéves havi átlag 42 mm) csapadék hullott.

A talaj vízzel való telítettsége 2019 második felében rendkívül alacsony volt. Ezen az állapoton valamelyest segített az elmúlt év csapadékos időjárása, így nem süllyedt tovább, viszont lényegesen nem is emelkedett a talajvíz szintje. A nyári időszakban a jelentős párolgás miatt az átlagos vagy attól több csapadék ellenére is folyamatosan csökken a telítettség. Az elmúlt évek adatai alapján elmondható, hogy a talajvíz továbbra is nagyon alacsonyan van (átlagosan 480 cm-en), mely a csapadékos ősz következtében az elmúlt 1 hónapban már kissé emelkedett. Az elmúlt néhány év perem alatti talajvízszintjeit az alábbi ábra szemlélteti. Látható, hogy a vízállás utoljára 2018-ban közelítette meg az átlagos értéket, a mélypontot pedig 2019 októberben érte el.

Előző - 1   2. oldal   3   - Következő
Utolsó módosítás: 2020. november 30., hétfő 11:37, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat