Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Milyen volt a 2020-as hidrológiai év a FETIVIZIG működési területén?

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2020. november 30., hétfő 11:22

5_atlagos_talajviz5.ábra: Átlagos talajvíz-állás a FETIVIZIG területén

A csapadékos nyári időjárásnak köszönhetően tározóinkban a vízkészletek visszatartására volt lehetőség. Az össz-feltöltöttség júniusban 66 % volt, mely október végére 47 %-ra csökkent, ez 11,9 millió m3 víztérfogatnak felel meg. Továbbra is üres a Harangodi, a Rohodi, a Pazarnyi, Szamosmenti és Penyigei tározó, illetve nagyon kevés a víz a Vajai tározóban is. Az alábbi ábrán látható a tározóink töltöttségi állapota október végén. 

6_tarozoink_feltoltottsege6.ábra: Tározóink feltöltöttsége október végén

A téli és a tavaszi időszakban folyóinkon a kialakult csapadékok hatására többször kisebb árhullámok vonultak le, azonban ezek nem értek el készültségei szintet. A júniusi nagy csapadék azonban már nagyobb vízszintemelkedést eredményezett folyóink, és jelentős hatással volt csatornáink vízjárására is. A hónap második felében levonuló árhullámok a Tiszán és a Túron I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelését tették indokolttá (7. ábra). A mezőgazdasági területeken megjelenő belvizek elvezetése érdekében több szakaszon is szükségessé vált belvízvédelmi készültség elrendelése is. Ezt követően folyóink vízállása folyamatosan apadt, majd augusztusra elérte a nyáron megszokott kisvízi szintet, sőt a Szamos folyón, Csengernél szeptember közepén több alkalommal is elérte a korábbi legkisebb vízállás értéket (LKV), a Tiszán Tiszabecsnél pedig megközelítette azt. Szeptember második felében és október hónapban az újabb csapadékok hatására folyóinkon a mederteltségek növekedtek. Október 14-től belvízvédelmi készültség elrendelése vált indokolttá a 07.06. és 07.07. szakaszokon, a Tiszaberceli, Csűrparti és Csibaréti szivattyútelepek üzemeltetésével. 

7_folyok_vizallasa_hatarsz7.ábra: Folyók vízállása határszelvényeinkben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2020. szeptember 12-én kiadott hosszú távú meteorológiai előrejelzése szerint decemberben az átlagosnál melegebb és átlagosan csapadékos időjárás valószínűsíthető. Vízkészleteink növelése érdekében figyelembe kell venni a folyóinkon levonuló kisebb árhullámokat, melyek fontos vízpótlási lehetőséget jelenthetnek az előttünk álló időszakokban is. 

Potor Anita, monitoring referens (Vízrajzi és Adattári Osztály)

Előző - 1   2   3. oldal  
Utolsó módosítás: 2020. november 30., hétfő 11:37, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat