Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A mai napon befejeződnek a szigetszentmiklósi kárelhárítási munkák

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. április 01., csütörtök 15:08

Magyarországon az elmúlt évek legnagyobb olajszennyezése történt tavaly decemberben, Szigetszentmiklóson. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatósághoz 2020. december 12-én, pár perccel 11.30 után érkezett a bejelentés, a Tebe sor végén található kifolyónál látható olajszennyezésről. A helyszíni bejárást követően kollégáink megállapították, hogy a bejelentés valós, a sűrű, ex lege védettség alatt álló úszóláp növényzete miatt a szennyezés nagyságát meg sem tudtuk becsülni. A sűrű, fekete, fáradt olajszerű anyag 2-5 cm vastagságban borította a víz felszínét.

KDVVIZIG_20210329_befejezodnek a szigetszentmiklosi karelharitasi munkak03

December 12-én így megkezdődött a küzdelem az olaj ellen. Munkatársaink körbekerítették a területet, nehogy a szennyezés kijusson a Ráckevei (Soroksári)-Duna nyílt vizébe, mert akkor akár felbecsülhetetlen mértékű kár is keletkezhetett volna. Kollégáink gyors reagálásának köszönhetően "csak" az az 1830 m2-nyi terület károsodott, amely közvetlenül a kitorkolás előtt található. A vizsgálatok kiderítették, hogy az olajat (a levett minták nagyobb mértékben motorolajat, kisebb mennyiségben gázolajat tartalmaztak) engedtek az élővízbe. A munkákat az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálta, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Győr) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Szolnok) 5-5 fővel és gépekkel, eszközökkel segített. A szennyezett növényzet eltávolítása után több technológia (pl. vákuumszivattyús olajleszedő, kotrógépek) egyidejű alkalmazásával igyekeztünk minél előbb mentesíteni a területet. Mintegy 11 nap alatt sikerült az elsődleges kárelhárítást elvégezni, melynek keretében több mint 600 tonna veszélyes hulladékot és mintegy 50.000 liter olajos vizet szállítottak el a helyszínről. Ez idő alatt három teknősbéka és egy vízisikló is megmenekült. A példátlan lakossági összefogásnak köszönhetően a területen dolgozók soha nem tapasztalt szeretetet kaptak: egy-egy jó szóval, ebéddel, meleg teával, mézeskaláccsal járultak hozzá a környéken élők a sikerekhez! Ezeket ezúton is nagyon köszönjük! A védekezésnek ez a része így december 23-án lezárult, azonban a helyszíni jelenlétet ezután is biztosítottuk.

Karácsony után, december 30-án, újabb olajszennyezés érkezett a kifolyóhoz, a csapadékvíz-elvezető csatornából. A helyszíni jelenlétnek és a korábbi intézkedéseknek köszönhetően az olaj ismét nem jutott ki az RSD-be. Mivel a csatornahálózat Szigetszentmiklós Város Önkormányzatának tulajdonában van, így a hálózat tisztítási munkáit az önkormányzat által megbízott cégek végezték. Igazgatóságunk szakmai segítséget nyújtott. Február 8-án kelt értesítésében a vízügyi hatóság felkérte a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságot a kárelhárítási terv elkészítésére és – a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bevonásával – a környezetkárosodás elhárításának műveleti irányítására. A kárelhárítási terv alapján a feladatokat az igazgatósággal keretszerződésben álló Terra-Log Mélyépítő Kft. végezte el 2021 márciusában, az igazgatóság szakmai irányításával és felügyelete mellett. A szennyezett anyagok maradéktalan eltávolítását követően a meder helyreállítása mellett és új övzátonyokat is kialakítottunk, melyekre tőzeget és nádrizómát helyeztünk, hogy a növényzet minél előbb növekedésnek induljon. Ezen felül a mederbe fatuskókat is helyeztünk, az élőlények napozása, pihenése érdekében. A munkánk során köszönjük valamennyi szervezet, vállalat, magánszemély segítségét, kiemelten az Országos Vízügyi Főigazgatóságét, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságét, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságét, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságét, a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetségét. Ugyancsak köszönjük Szigetszentmiklós Város Önkormányzatának támogatását és megértését.

A természet regenerálódásában most mindenki segítségére szükség van! Kérjük, hogy a területet ne háborgassák, a telepített növényeket, az elszórt fűmagot ne tapossák ki, horgászati célú tevékenységet a terület környékén ne folytassanak. Kérjük a környéken lakók és a környéket látogatók türelmét, megértését és segítségét, hogy a terület minél előbb meg tudjon újulni!

KDVVIZIG_20210329_befejezodnek a szigetszentmiklosi karelharitasi munkak01

Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. április 01., csütörtök 15:11, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat