Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Életfa-emlékplaketett gyémánt fokozatú kitüntetést kapott vitéz Ruszkay Endre

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

2015. november 03., kedd 08:19

2015. október 22-én Fazekas Sándor földművelési miniszter az Életfa-emlékplakett gyémánt fokozatú kitüntetésében részesítette vitéz Ruszkay Endre vízmérnököt.

 

Az 1915. november 16-án, Székesfehérváron született Ruszkay Endre 1938-ban szerzett mérnöki oklevelet a budapesti műegyetemen. Munkásságát a Kállay Miklós vezette m.kir. Öntözésügyi Hivatalnál kezdte. Az 1940-es évek második felében részt vett a tiszakeszi kettős működésű szivattyútelep átalakítási munkáiban. 1943-44-ben a Műegyetem I. sz. Vízépítési tanszékének adjunktusa volt. 1948-ban az Országos Vízgazdálkodási Hivatal főmérnökévé nevezték ki, ahol feladata az egyes vízügyi beruházások lebonyolítása volt. 1950 után a nagy beruházó vállalatok (Vízimű Beruházási Nemzeti Vállalat, majd a DUNABER, VIZIBER és végül OVIBER) alkalmazásában állt. Részt vett a Tiszalöki Vízlépcső beruházásának előkészítésében, és több nagyváros vízellátásának fejlesztését irányította. Közreműködött a Balaton-térség ellátásának fejlesztése érdekében folytatott vízkutatásokban, a regionális víz- és csatornarendszerek kialakításában (pl. Borsodi Regionális Vízmű). 1976-ban vonult nyugdíjba az Országos Vízügyi Beruházási Vállalattól, amelynek főmérnöke, igazgatóhelyettese, később létesítményi főmérnöke volt. Nyugdíjasként a Dunántúli Regionális Vízműveknél dolgozott, 1954-57 között a Műegyetem Építésszervezési tanszékének külső konzulense volt.

Munkássága elismeréseként háromszor lett a Vízügy Kiváló Dolgozója, s ugyancsak háromszor kapta meg az Árvízvédelmi emlékérmet.  A Műegyetem Platina-oklevelét 2013-ban vehette át.

 

Összeállította: Fejér László

vitéz Ruszkay Endre

Utolsó módosítás: 2015. november 03., kedd 08:24, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat