Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Szolgálatba állt az új kitűző hajó

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. február 26., péntek 09:23

2020. júliusi vízrebocsátását és 2021. február 24-én megtartott ellenőrző futópróbáit követően az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon szolgálatba állt az új kitűző hajó, az Erebe, így újabb hajóval gazdagodott az igazgatóság állománya.

Egy új hajó átadása különleges esemény a hajós és a vízügyi szakemberek számára, hiszen utoljára a ’80-as évek végén volt arra példa, hogy akár új kitűző hajót, akár jégtörőt kereszteltek, illetve adtak át Magyarországon: a Széchenyi jégtörőt 1988-ban, míg az Atlasz II kitűző hajót 1989-ben építették az újpesti Hajógyárban.

A kitűző hajók alapfeladata, hogy bóják kihelyezésével - kitűzésével – kijelöljék a vízmélység szempontjából biztonságos vízi útvonalat a hajóközlekedés számára. Emellett jeges ár, vagy nagyobb mennyiségű uszadék érkezésekor is fontos szerephez jutnak, ezért az új hajó orr-részét is úgy alakították ki, hogy a legkomolyabb jégzajlásnak is ellenálljon: a dupla bordázatú, 10mm-es acéllemezekkel megerősített hajóorr a jármű teljes hosszának mintegy ötödét teszi ki. Lapos kialakítású hajófenéknek és kis merülésüknek köszönhetően feladatukat kisvizes időszakban is biztonságosan el tudják látni.

A most átadott közel 25 m hosszú, 6 méter széles 2 x 315 LE teljesítményű hajónak az európai uniós CEF-program (Connecting Europe Facility, magyarul Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) keretében a korábban elkészült Luppán kívül még egy testvére épült (Rezét). Mindhárom egy-egy dunai mellékágról kapta a nevét.

Tekintve, hogy a Duna hazai szakaszán működő vízügyi igazgatóságok munkatársainak esetenként több napon át folyamatosan szolgálatban kell állniuk a hajókon, az Erebét is úgy alakították ki, hogy megfelelő mennyiségű ivóvizet, üzemanyagot és eszközt is tudjanak tárolni rajta. Ezen kívül a kormányállása előtt egy nagyméretű, 32 m2-es munkatér is helyet kapott, kiegészítve egy 2 tonna teherbírású daruval.

EDUVIZIG_8_uj kituzo hajo1.jpg EDUVIZIG_8_uj kituzo hajo2.jpg EDUVIZIG_8_uj kituzo hajo3.jpg

Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 

Utolsó módosítás: 2021. március 01., hétfő 09:23, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat