Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Vadlúd pihenőhely a Tatai Öreg-tónál

Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

2014. november 21., péntek 08:50

Az idei, átlagosnál csapadékosabb időjárás kedvezően hatott a Tatai Öreg-tavat tápláló Által-ér vízjárási viszonyaira. Ennek köszönhetően a tó feltöltése kora tavasszal nem okozott problémát, és az Által-ér vízkészlete még a nyári hónapokban is elegendő volt az üzemvízszint biztonságos megtartásához.

Október 1-én megkezdődött a tó téli leeresztése, mely összességében az üzemrend szerint alakult. November elejére a víz szintje elérte az üzemeltetési szabályzatban meghatározott szintet.

Igazgatóságunk november 12-én megkezdte a Tatai Öreg-tó visszatöltését a téli vízszintre. Ez kedvező hatással van a tavon pihenő vadludak tömegére („vadlúd sokadalom”) is.

Csonka Péter, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának tájegység vezetője elmondta, hogy:

A tatai Öreg-tó évezredek óta rendkívül fontos pihenőhelye az Eurázsia tundráiról és tajga övezetéből a Kárpát-medencébe érkező vadludaknak. Ennél fogva vették fel 1989-ben a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmét deklaráló Ramsari Egyezmény jegyzékébe.

A Tatai tavak Ramsari-területen esetenként 50-60 ezer vadlúd és sok ezer más vízimadár (köztük számos fokozottan védett faj) telel. Az európai mércével is kiemelkedő jelentőségű (és több tekintetben világszerte egyedülálló adottságú) Öreg-tavi pihenőhely egyik leglényegesebb vonzerejét az ideérkező több tízezres madártömegek számára az a körülmény adja, hogy a 201,5 hektáros tó novembertől februárig leeresztve illetve alacsony vízszinten áll.

Az elmúlt 3 évtizedben a folyamatosan végzett kutatások rávilágítottak arra, hogy az Öreg-tó téli alacsony vízszinten tartásának van egy optimális tartománya, amelynél sem alacsonyabb, sem a magasabb nem kedvez az ideérkező vadludaknak. A túl alacsony vízszint csökkenti a madarak biztonságérzetét (ragadozók, ember könnyen begyalogol a tómederbe) és ilyenkor nincs elegendő vízfelület a ludak éjszakázásához. Az ennél magasabb vízszint pedig megszünteti a ludak leszállásához, pihenéséhez nélkülözhetetlen nagy kiterjedésű zátonyokat. Az elmúlt évtizedekben több alkalommal nyílt mód ennek vizsgálatára, e kutatási eredmények pedig beépültek a tó elmúlt évtizedben kialakított üzemrendjébe. Ezen üzemeltetési szabályzat kialakítása széleskörű társadalmi-gazdasági érdekegyeztetés révén történt és elmondható, hogy összhangban van a nemzetközi természetvédelmi elvárásokkal is.”

Igazgatóságunk az elmúlt évek tapasztalatait felhasználva idén is a tóhoz kapcsolódó széleskörű igényeknek megfelelően üzemeltette a Tatai Öreg-tavat.

Felhívjuk az Önök figyelmét, hogy Magyarország legnagyobb szabású zöld fesztiválját a „Tatai Vadlúd Sokadalmat” idén is megrendezik november 28-29 –én.

http://www.vadludsokadalom.hu/

Fotó: vadludsokadalom.hu

Forrás: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2014. november 21., péntek 09:04, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat