Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Sajtótájékoztató az aktuális árvízi helyzetről

Tartalomfelelős: Bénikné Kulcsár Mária, adatbázis felelős

2014. május 17., szombat 13:56

Esemény kezdete: 2014. május 17. 16:00, szombat

Esemény vége: 2014. május 17. 17:00, szombat

Helyszín: Miskolc, Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság

Harmadfokú árvízvédelmi készültség vigyázza a gátakat a Hernád mentén. A szakemberek arra számítanak, hogy egy hét alatt vonul le az ár. A Sajón és a Bódván másodfokú a készültség, ez leginkább megerősített figyelőszolgálatot jelent - mondta Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője szombaton miskolci sajtótájékoztatóján.

A vízügyi szakember úgy fogalmazott: a Hernád szlovákiai vízgyűjtőjén sok eső esett, a magyar–szlovák határszelvényben a folyó vízszintje meghaladja a harmadfokú készültségi fokozat elrendeléséhez szükséges magasságot. A folyó várhatóan vasárnap hajnali három óra tájékán tetőzik, 400 centiméter körül.

Ez elmarad a 2010-es legmagasabb vízszinttől – tette hozzá, megjegyezve: védekezni leginkább az önkormányzati védvonalakon, az ártérben található településeken kell. Ezek között Kiskinizst és Hernádszentandrást említette. Molnár Béla jelezte: várhatóan közutak is víz alá kerülnek majd, ugyanakkor az árvízvédelmi beruházásoknak is köszönhetően nem lesz víz által elzárt település.A védekezéshez minden adott – jelentette ki.

A főigazgató megemlítette azt is: bár a Sajó, a Bódva és Bodrog folyókon is árhullám vonul le, de ennek kezelése nem okoz problémát, hasonlóképpen a Tiszán sem. Mindez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években több mint 10 milliárd forint árvízvédelmi beruházás valósult meg a térségben – emlékeztetett Molnár Béla.

Forrás: www.vs.hu

Az aktuális árvízi helyzetet megteknitheti részletesen a vízügyi honlapon, ide kattintva.

 
Utolsó módosítás: 2020. szeptember 10., csütörtök 09:11, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat