Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Sajtómeghívó

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

2016. május 27., péntek 13:03

Esemény kezdete: 2016. május 28. 10:00, szombat

Esemény vége: 2016. május 28. 13:00, szombat

Helyszín: Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) székháza

Meghívó Stockholm Junior Water Prize – magyar verseny- Döntő

 

Május 28-án Budapesten rendezik a Stockholm Junior Water Prize – magyar verseny idei döntőjét, melyre ezúton tisztelettel meghívjuk a sajtó képviselőit.

Az 1997-ben alapított Stockholmi Ifjúsági Víz Díj (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) a legismertebb nemzetközi ifjúsági díj a vízügy területén. Ez a különleges, magas színvonalú verseny a svéd fővárosban évente megrendezett Víz Világhét keretében zajlik. Védnöke Viktória, a svéd koronahercegnő, aki találkozik a döntő résztvevőivel és személyesen adja át a győztesnek járó díjat, mely 15.000 dollárral jár. A stockholmi döntőben, az egyes országok versenyének első helyezett csapata indulhat (maximum három fő). Világszerte minden évben több ezer, 15-20 év közötti, középiskolás fiatal vesz részt a selejtezőkön. Az esemény egyúttal kiváló eszköze a víz-, illetve a környezet védelmére, a környezettudatosságra irányuló figyelem felkeltésének. A Víz Világhét és a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj szervezője a Stockholm International Water Institute (SIWI, ld.http://www.siwi.org/stockholmjuniorwaterprize).

Magyarország 2013-ban csatlakozott ehhez a nemes vetélkedőhöz. A hazai versenyt a GWP Magyarország Alapítvány szervezi, számos partnerszervezet segítségével és támogatásával. A verseny fővédnöke, Áder János köztársasági elnök. A hazai verseny honlapja http://www.ifivizdij.hu.

A 2016. évi magyar versenyre 17 angol nyelvű pályázat érkezett az ország különböző részeiből, összesen 38 diák munkáját bemutatva. A feldolgozott témák rendkívül változatosak: a szennyvíz újrahasznosítástól az ivóvíz és a felszíni vizek minőségéig, a környezeti tudatosság kérdéskörétől az eutrofizációig, a csapadékvíz hasznosításától különböző víz- és szennyvíztisztítási módszerekig, stb. terjednek.

A győztes (csapat) képviseli Magyarországot a nemzetközi döntőben, a stockholmi Víz Világhéten (augusztus 27-szeptember 1.) A győztes szerepet kap a 2016-os Budapesti Víz Világtalálkozón is novemberben.

A nyilvános, angol nyelvű döntő helyszíne a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) székháza (1051 Budapest Sas u. 25. IV. em.), ideje május 28. 10.00 óra.

Siklós Gabriella

szóvivő

+36 30 757 4006

Országos Vízügyi Főigazgatóság

Utolsó módosítás: 2016. május 27., péntek 13:14, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat