Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A Duna nemzetközi vízgyűjtő szintű ajánlásai

Tartalomfelelős: Dr. Balatonyi László, osztályvezető

2021. szeptember 22., szerda 10:25

Az ICPDR (International Commission for the Protection of Danube River), azaz a Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság a Víz Keretirányelvben előírt (2000/60/EK), a vizek jó állapotának elérése és megőrzése érdekében angol nyelvű ajánlást, útmutatót tett közzé honlapján a zagytározók biztonsága, a szennyvíz-gazdálkodása, és a fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés témákban.

ICDR-ajanlasok1

Az ICPDR számára kulcsfontosságú kérdés a Duna vízgyűjtőjén a zagytározók biztonságának javítása, ezért közzétett egy szakpolitikai ajánlásokat tartalmazó dokumentumot. Az elmúlt két évtized során a Duna vízgyűjtőjének felszíni víztestei súlyosan károsodtak a zagytározókkal kapcsolatos balesetekben. A vízgyűjtőn jelentős számú zagytározó található, ahol megfelelő biztonsági feltételeket kell biztosítani. A dunai országok ezért egy közös projektet hajtottak végre 2019 és 2020 között, hogy kezeljék ezeket a kihívásokat. A projekt általános célja az volt, hogy hozzájáruljon az érintett létesítmények és felelős hatóságok műszaki és irányítási kapacitásának megerősítéséhez azáltal, hogy gyakorlati eszközöket biztosít számukra az értékelési és ellenőrzési rendszereikhez.

A teljes anyag itt érhető el.

ICDR-ajanlasok2

 Az EU városi szennyvízkezelésről szóló irányelvének folyamatos felülvizsgálata céljából az ICPDR egy ajánlást dolgozott ki a szennyvízgazdálkodásra vonatkozóan, ismertetve a Duna vízgyűjtőn a szennyvízgazdálkodás kihívásait, szükségleteit és lehetséges megoldásait. A szennyvíz-infrastruktúra ágazatában végrehajtott hatalmas beruházások ellenére a szennyvíz kezelése továbbra is fontos kihívás a Duna vízgyűjtőjének legtöbb országa számára. Az EU városi szennyvízkezelésről szóló irányelv és az EU Víz Keretirányelv lényegesen magasabb arányú szennyvízelvezetést és -tisztítást határoz meg, mint ami jelenleg sok dunai országban megvalósult. Ezek a kötelezettségek további jelentős beruházásokat igényelnek, amelyeket végrehajtási programok támogatnak. Az ICPDR elkötelezett amellett, hogy támogassa a dunai országokat az előttük álló kihívások leküzdésében. Az ajánlás javaslatokat ad a műszaki szempontok mellett a jelenlegi jogszabályok felülvizsgálatára, valamint a szennyvízgazdálkodás javítására irányuló nemzeti politikai döntéshozatalhoz is.

A teljes anyag itt érhető el.

ICDR-ajanlasok3

 

Az ICPDR közzétett egy útmutatót a fenntartható mezőgazdaságra vonatkozóan egy szakpolitikai útmutatóval együtt.

Az útmutatók a gazdasági, környezeti és társadalmi szempontok együttes mérlegelésével, valamint a megfelelő politikák, stratégiák, eszközök és intézkedések támogatásával járul hozzá a dunai országok fenntartható mezőgazdaságának és vidékfejlesztésének eléréséhez.

A teljes anyag itt érhető el.

Utolsó módosítás: 2021. szeptember 22., szerda 12:25, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat