Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A RiEGLnél voltunk óriás drón bemutatón

Tartalomfelelős: Szabó Györgyi, főosztályvezető

2022. július 07., csütörtök 15:51

2019 óta használ az ágazat nagyteljesítményű Lidar felmérőműszerrel felszerelt dróneszközt a kisvízfolyások, csatornák, töltések 3D adtainak gyűjtéséhez. A használt eszköz sorozatos műszaki hibái miatt csereeszköz beszerzése vált szükségesé. A drón gyártója a jelenlegi helyett egy (köreinkben külleme miatt csak szúnyogként emlegetett) ACECORE NOA típusú drón eszközt ajánlott fel, amelyet Ausztriában (Hornban) az Országos Vízügyi Főigazgatóság (továbbiakban: OVF), a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) és a VIZITERV ENVIRON Kft. szakértőinek volt szerencséje megtekinteni 2022. június 23-án.

Drone3

A csere drónnal kapcsolatban az elvárások nagyok, mivel ennek az eszköznek egy nagy értékű és mintegy 3,5 kg-os szenzort (Lidar) jelen esetben egy RiEGL VUX1 2022 típust kell hordoznia. Amellett, hogy ezzel a súllyal van terhelve, elvárás, hogy (ideális környezeti körülmények mellett) 20 perc körüli felmérést végezzen az eszköz és a meglévő szkennerrel teljes hardveres és szoftveres integritást alkosson.

Drone1

A bemutatott drón Holland gyártmány, rendkívül impozáns. Műszaki paraméterei letölthetőek.

A bemutató nap keretében az alábbiak történtek

A dróneszköz teljes installációját, összeszerelését megtekinthettük, részt vehettünk benne; Az eszközzel több próbarepülést végeztünk. A drón forgalmazóval, valamint a RiEGL szakembereivel az előre megküldött kérdéseinket átbeszéltük;

Tapasztalatunk a megtekintett ACECORE NOA eszközzel összességében pozitív. Az eszköz a bemutatón rendkívül stabil volt, mind a le- és felszállási periódusokban, mind pedig a repülési manőverek során, irányváltások esetén.

Drone5

Az ACECORE NOA tartozékai nagyon sokrétűek, emiatt további tárgyalások zajlanak arról, hogy pontosan milyen csomagot vehetünk át. Sikeres tárgyalások esetén az új eszközt regisztrálnunk kell (lajstrom jellel ellátni), a kijelölt pilóták üzemeltetési oktatását kell ellátni. Reméljük, hamarosan birtokunkba kerül ez a bemutatón meggyőzően repkedő műszer. Használati és hosszú távú tapasztalattal nem rendelkezünk, de ígérjük, hogy ezek birtokában beszámolunk róla!

Utolsó módosítás: 2022. július 08., péntek 08:24, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat