Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A tiszai cianid katasztrófára emlékeztek Szolnokon

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

2015. február 03., kedd 12:38

A magyar országgyűlés erre emlékezve 2000. június 16-án elfogadott határozatának 10. pontjában február 1-jét a Tisza Élővilágának Emléknapjává nyilvánította.

A szolnoki megemlékezésen Dr. Dobi László, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Duna Régió Makro Regionális Stratégia végrehajtását irányító Miniszteri Biztosság képviseletében elmondott ünnepi beszédében a nemzetközi együttműködés fontosságát emelte ki, a hasonló katasztrófák megelőzésébe.

 

Dr. Dobi László az ünnepségen elhangzott beszéde: 

Az Országgyűlés 2000-ben február 1-jét a tiszai cianid katasztrófa mementójaként a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet az élővilág sérülékenységére és egyben a Tisza folyó hazai jelentőségére, ökológiai értékeire.

A Tisza élővilágának emléknapjaA Tisza élővilágának emléknapja - Dr. Dobi László

A 15 évvel ezelőtti katasztrófa jó néhány tanulsággal szolgált, de talán ezek között is a legjelentősebb, hogy rámutatott a nemzetközi együttműködés fontosságára.

2004-ben jött létre a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság keretében (ICPDR) a nemzetközi Tisza Csoport, mind az öt Tisza ország részvételével a régió fenntartható fejlesztését célul kitűzve. A Csoport működtetésében Magyarország, Romániával közösen több éve elnöki posztot tölt be.

A Tisza Csoport vízgyűjtő szintű nemzetközi kezdeményezésen túl fontos szerep jut a sok évtizedes múltra visszatekintő határvízi együttműködéseknek is. A kétoldalú kapcsolatok keretében Magyarország a szomszédos országokkal külön-külön együttműködve hangolja össze lépéseit a határon átnyúló vízgazdákodási kérdések megoldására.

2011-ben, a 14 Duna menti ország összefogásában megszületett Duna Régió Stratégia (DRS) létrejöttekor, Magyarország vezető szerepet kapott a vizek minőségének helyreállítása és megőrzése területén. Szlovákiával karöltve közösen irányítjuk a vízminőség fenntartásáért és megóvásáért felelős szakterületet. A prioritási terület kiemelt hangsúlyt helyez a mellékvízgyűjtő szintű együttműködések megerősítésére és az itt megfogalmazódó speciális feladatok előmozdítására.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Közép- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, valamint a Duna Régió Stratégiáért felelős miniszteri biztos támogatásával, 2014. november 4-én kezdte meg működését Szolnokon a Tisza Iroda.

Az Irodának szerepet kell vállalnia a nemzeti szintű kezdeményezések összehangolásában és elő kell segítenie a vízgyűjtő szintű nemzeti munkák összefogását, éppen azért, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek a korábbihoz hasonló tragédiák. Az iroda a Tisza Csoport munkájának támogatásával nemzetközi szinten is összeköttetést létesít a Tisza vízgyűjtő országai között összehangolva a határon átnyúló problémák elleni küzdelmet.

A Tisza menti országok közötti intézkedések sikeres megvalósítására jó példa az Ukrajna és Magyarország közötti árvízvédelmi és vízminőségi kérdésekben való együttműködés. A közösen kialakított ukrán-magyar vízgazdálkodási program biztosítéka a tervezett projektek sikeres megvalósításának.

Ma emlékezni gyűltünk össze. Az emlékezés fontos, de talán még fontosabb, hogy a szomorú tapasztalatokból építkezni tudjunk. Le kellett, és le is szűrtük a tanulságokat. Ahhoz, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló tragédiák, nem elég csak az országhatárainkon belül lépéseket tenni környezetünk védelmében. Mindent meg kell tennünk, a nemzetközi együttműködés további fejlesztéséért, előmozdításáért.

Úgy gondolom, hogy a magyar vízügyi szakma - nemzetközi aktivitásával, a Duna Stratégia vízgazdálkodási fejezeteinek irányításában vállalt szerepével - a jövőben is sokat tud és fog is tenni a vizek minőségének megőrzéséért, a régió környezetvédelmi biztonságának megteremtéséért!

A Tisza élővilágának emléknapjaA Tisza élővilágának emléknapja
Utolsó módosítás: 2015. február 03., kedd 13:41, Vass Zsuzsanna
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat