Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Akadálymentesített vízügyi honlapok

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2020. október 13., kedd 12:44

A közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló 2018. évi LXXV. törvény értelmében a közszférabeli szervezeteknek kötelezettsége a kezelésükbe tartozó honlapok és mobilalkalmazások akadálymentesítése.

A törvény 8. §-a értelmében a rendelkezéseket az érintett szervezeteknek, a 2018. szeptember 23. előtt közzétett honlapjai esetén 2020. szeptember 23-tól kellett alkalmaznia. (A mobilalkalmazások esetében ez a határidő 2021. június 23-a.)

A törvény 3. §-a kimondja, hogy a szolgáltató úgy köteles kialakítani és folyamatosan működtetni honlapjait, hogy a felhasználók számára akadálymentesen érzékelhető, kezelhető, érthető és informatikai szempontból stabil legyen. A törvény, bár nem nevesíti, mégis ez a négy alapelv a WCAG 2.1 szabvány „AA”szintű teljesítési feltételeinek felel meg. Ezt támasztja alá, hogy ugyancsak a 3. § -ban olvasható „közzétett harmonizált szabályok”, az EU Bizottság által meghozott, és 2018. december 20-n közzétett - a honlapokra és mobilalkalmazásokra vonatkozó – határozatában szerepel az EN 301 549 V2.1.2 (2018-08) szabvány, mely 9. fejezete egyértelműen utal a fentebb említett WCAG szabványra.

Az Országos Vízjelző Szolgálat eleget tett ennek a kötelezettségének, így az utóbbi hónapok fejlesztői munkájának köszönhetően az általa üzemeltetett www.hydroinfo.hu és aszalymonitoring.vizugy.hu weboldalak már elérhetőek akadálymentesített verzióban is. Az akadálymentesítés természetesen kiterjed a honlapok angol és magyar nyelvű normál, és mobileszközökre optimalizált verzióira is.

A fejlesztők első lépésben a legnagyobb hangsúlyt a gyengén látók segítésére helyezték, ugyanakkor a honlapokkal kapcsolatos folyamatos fejlesztések azt a törekvést szolgálják, hogy ezek egyre szélesebb körben, minél könnyebben, egyszerűbben használhatóak legyenek.

vvf1Az akadálymentesített www.hydroinfo.hu honlap kezdőoldala.   vvf2A Duna aktuális gázlóadatai az akadálymentesített www.hydroinfo.hu honlapon.   vvf3Mérési adatok az akadálymentesített aszalymonitoring.vizugy.hu honlapon.
Utolsó módosítás: 2020. október 14., szerda 08:20, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat