Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Ár-és belvízvédelmi tájékoztató 2018.03.26.

Tartalomfelelős:

2018. március 26., hétfő 17:58

Árvízvédelem:

Magyarországon jelenleg 307 km hosszban van árvízvédelmi készültség elrendelve, ebből II. fokú készültség 215 km hosszban, I. fokú készültség pedig 92 km hosszban.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Nyíregyháza) területén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Kraszna folyó mentén van II. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt. A Kraszna teljes szakaszán apadás tapasztalható, de a jelentős román oldali szivattyús belvízemelés miatt továbbra is lassú apadás üteme.

A Közép-Tisza- vidéki Vízügyi Igazgatóság (Szolnok), illetve a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Debrecen) területén Hajdó-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Hortobágy-Berettyó mentén van II. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve. A főcsatornán kialakult árhullámot az év eleje óta lehullott jelentős mennyiségű csapadék, a hóolvadás és a térségben üzemelő szivattyútelepek által beemelt belvíz együttesen okozták.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Székesfehérvár) területén Tolna megyében a Sió mentén van II. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve, tekintettel a folyamatban levő balatoni vízeresztésre. Továbbá Tolna megyében a Sió alsóbb szakaszai mentén van I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve. a Balatoni vízeresztés, illetve a Kapos vízrendszeréből érkező árhullám együttes hatása miatt. A Sión a tegnapi nap folyamán folytatódott a vízszintek lassú apadása.

Az Alsó- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Szeged) területén a Tisza folyó áradó tendenciájára való tekintettel 2018. március 23-án (péntek) reggel 06:00 órától a szegedi Huszár Mátyás rakpart lezárásra került. Az út lezárása nem jár együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével. Az I. fokú készültség életbe léptetése 650 cm-es vízszint esetén történik. Ma reggel Szegednél 568 cm volt a vízállás.

A Maros végig apad, a következő napokban az apadás folytatódni fog. A Maros apadása miatt az Alsó-Tisza áradása Szegednél tegnap megállt, kora délután 571 cm-rel tetőzött. A felsőbb szakaszokon (Csongrád, Mindszent) még lassú vízszintemelkedés figyelhető meg, de a mai napon valószínűleg itt is bekövetkeznek a tetőzések, a jelenlegi vízállás felett legfeljebb 1-2 cm-rel.

Belvízvédelem:

Jelenleg 11 Vízügyi Igazgatóság területén 65 szakaszon van belvízvédelmi készültség elrendelve. Ebből 22 szakaszon I. fok, 38 szakaszon II. fok és 5 szakaszon III. fok van érvényben. 345 db szivattyútelep van készültségben.Jelenleg III. fokú készültség a KÖVIZIG területén 1 szakaszon, a NYUDUVIZIG területén 2 szakaszon, valamint a Sió és Kapos mentén a KDTVIZIG területén 2 szakaszon van elrendelve.

A tegnapi napon a belvízzel elöntött területek nagysága 84 100 ha volt, ebből 43 300 ha vetés/szántó. A legnagyobb elöntés Csongrád megyében van, ahol 24 000 hektáron van belvízi elöntés. Az igazgatóságok a tegnapi napon összesen 16 millió m3, a 2018 évben eddig összesen 330 millió m3 belvizet emeltek át. A védekezésben 908 fő vett részt. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján a következő 6 napban az ország területén 20-30 mm csapadékra kell számítani. A várható csapadékra és a folyamatos belvízi szivattyúzásra tekintettel és az elkövetkező napok hőmérséklet emelkedésének hatására várhatóan növekedni fog a talajba történő beszivárgás, ennek, valamint a csapadékmentes időszakokban a napsugárzás és a mérsékelt szél hatásának köszönhetően fognak a belvízi elöntések alakulni.

Utolsó módosítás: 2018. március 27., kedd 12:24, Uresch László
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat