Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Árhullámmal érkező hulladék a Tisza folyón

Tartalomfelelős: Csík András, osztályvezető

2022. január 12., szerda 12:30

Vizeink egyik jelentős problémája az árhullámokkal érkező, nagy mennyiségű katré kezelése.

Az emberi felelőtlenség miatt vízbe került PET-palackok, műanyag és egyéb hulladékok, a part menti növényzet vízbe kerülése, az uszadékfák problémát okoznak többek között a vízminőségben, a hajózásban, de esztétikailag sem fest pozitív képet a nagy mennyiségű hulladék látványa. A Vízügyi ágazat kiváló szakemberei azon dolgoznak, hogy a lehető legtöbb hulladékot eltávolítsák, semlegesítsék, és vizeinket jó állapotban tartsák. Erre remek példaként említhető a kiskörei vízlépcső, ahol folyamatos problémát okoz a Tisza folyón levonuló árhullámmal érkező hulladék eltávolítása.

KVL_1

 Szennyezett Tisza folyó a kiskörei vízlépcsőnél

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 2020. júliusától 2021. november végéig, 479 napon át tartó III. fokú vízminőségi kárelhárítási fokozat keretében dolgozott azon, hogy megtisztítsák a Tisza folyót a jelentős mennyiségű hulladéktól. Munkagépek segítségével eltávolították az úszó hulladékot a víz felszínéről, szétválogatták azt anyagi minőségük szerint, majd a szelektált hulladék elszállításra, újrahasznosításra, illetve megsemmisítésre került. A kárelhárítási fokozat elrendelésétől kezdve 2021. november végéig megközelítőleg 521 m3 kommunális hulladékot, 889 m3 tüzelőanyagként hasznosítható szerves anyagot, valamint 10638 m3 egyéb szerves anyagot távolítottak el a Tiszából.

KVL_2

 Megtisztított Tisza folyó a kiskörei vízlépcsőnél

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakembereinek, valamint a PET Kupa önkénteseinek kitartó munkájának és példaértékű hozzáállásának köszönhetően ma egy tiszta vizű látkép fogad minket a Tisza partján Kiskörénél. Tanítsuk, adjuk tovább ezt a mentalitást, hogy ez a látkép mindig ilyen maradjon.

Felföldi Szabolcs

Utolsó módosítás: 2022. január 12., szerda 12:34, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat