Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Tájékoztató az országban kialakult árhullámokról

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2017. szeptember 20., szerda 12:55

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

2017.09.20.

 

Egy mediterrán ciklon hatására az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott az Alpok déli, dél-keleti részén és Magyarország nyugat-dunántúli területein is. Egyes vízgyűjtőkön az előrejelzett mennyiségnél kevesebb, máshol több eső hullott, így folyóinkon igen változatos kép alakult ki.

 

A Rábán a korábban jelzettnél alacsonyabb tetőző vízszintek mellett vonul le árhullám, így a folyó Szentgotthárdnál fokozat alatt, 161 cm-rel tetőzött ma hajnalban 2:00-kor. A zsilipek továbbra is zárva vannak, a gátőrök figyelőszolgálatot tartanak az érintett szakaszokon. I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A folyó várhatóan 300 +-20 cm-rel fog tetőzni Körmendnél ma a kora délutáni órákban.

A Zala vízgyűjtőjén is az átlagosnál több eső esett, így a Zalán is egy árhullám indult el, Zalaegerszegnél már több, mint 2 métert áradt a folyó.

A Lajtán is egy árhullám vonul le, Mosonmagyaróvárnál holnap I. fok feletti tetőzésre lehet számítani.

A Mura magyarországi vízgyűjtőterületére igen jelentős mennyiségű csapadék hullott az elmúlt 24 órában, amely a , a Kerkán, a Kebelén és a Szentgyörgyvölgyi patakon rendkívül magas vízállásokat eredményezett.

A folyó a teljes szakaszon árad, óránként 4-5 cm-t emelkedik a vízállás. Letenyénél ma 11 órakor 312 cm-t mértek, itt II. fok körüli tetőzésre lehet számítani holnap hajnalban.

Ez várhatóan a hullámtéri területeken elöntést okozhat, de lakott területeket nem érint. A figyelőszolgálat, a zsilipek ellenőrzése, s a vízmércék leolvasása folyamatos.

A Kerka Bajánsenyénél tegnap 16 órakor 161 cm-rel tetőzött 60 m3/s vízhozam mellett. Ez 5 cm-rel több, mint az eddig valaha mért legnagyobb vízállás. Továbbá a Szentgyörgyvölgyi patak Márokföldénél tegnap 17 órakor tetőzött 241 cm-rel, 20 cm-rel elmaradva a 2014. évi LNV értékétől. (legnagyobb vízállás).  A levonuló árhullám csökkentése érdekében a Kebele és a Kerka árvíztározók üzembe léptek, működésük folyamatos. A Kerka tározó tetőzés közeli állapotban üzemel, 1230 órakor 474 cm volt a vízállás. Eddig 3,2 millió m3 a tározott vízmennyiség. A tározótérben az elöntött terület nagysága 180 hektár. A tározó alatti területeken 12 települést véd meg az árvíztől.

A Kebele tározó is teljes kapacitással működik, eddig mintegy 2,8 millió m3 árvizet tárolt be. A tározótérben belül 270 hektár az elöntött terület nagysága. Magyarországon 2 települést, Szlovéniában 5 települést véd meg az árvíz okozta károktól.

A Dráván érkező árhullám a Murán érkezővel együtt jelentős vízszintemelkedést okoz majd, Drávaszabolcsnál a hétvégére I. fok körüli tetőzés várható.

 

A Dunán a most következő egy hétben csak kisebb vízszintemelkedésre lehet számítani, Budapesten a rakpart szintjétől méterekkel elmaradó, 400 cm körüli tetőzéssel.

 

A Tiszán és mellékfolyóin is kisebb-nagyobb árhullámok fognak levonulni, azonban mindenhol a készültségi fokozatok alatti tetőzésre lehet számítani.

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2017. szeptember 20.

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 20., szerda 13:06, Uresch László
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat