Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Árvízvédekezési gyakorlat Makádon

Tartalomfelelős: Szentiványi Árpád, osztályvezető

2016. április 21., csütörtök 13:51

Árvízvédekezési gyakorlat Makádon

0E1A5750

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság 2016. április 19-20. között árvízvédelmi gyakorlatot tartott a Csepel-sziget déli részén, a két Duna összefolyásánál található Makádon. Ez egyrészt kommunikációs gyakorlatból állt az új Vízkárelhárítási, Védekezési Információs Rendszer (rövidítve: VIR) modulok megismerése céljából, másrészt terepi gyakorlatból az Igazgatóság állományában lévő fiatal és védekezési tapasztalattal kevésbé rendelkező kollégák számára. A gyakorlaton részt vettek az Országos Vízügyi Főigazgatóságon árvízvédelemmel foglalkozó fiatal kollégák is, továbbá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium Vízépítő tagozatának lelkes tagjai is.

A program hét állomásán lehetőség nyílt az ár- belvíz, helyi vízkár valamint a vízminőségi kárelhárítás jelenségeinek elhárítására bevonható műszaki megoldások és gépek, anyagok, eszközök megismerésére. A gyakorlaton résztvevők láthatták, hogy milyen módszerekkel történik egy esetleges olajszennyezés lokalizálása, megismerték a buzgár elfogást, elsajátíthatták a homokzsákkal történő töltésmagasítás főbb lépéseit, az átázott árvízvédelmi töltés megtámasztásának szempontjait bordás megtámasztással, valamint a hullámverés elleni védekezés megoldásait. A vízrajzi mérőcsoport ismertette az ADCP (angolul: Acustic Doppler Current Profiler) műszerrel végzett vízhozam-mérés metodikáját és az utófeldolgozáshoz alkalmazott szoftverkörnyezetet, amely lehetőséget ad az áramlási-, valamint medermorfológiai viszonyok feltárására.

A védekezési gyakorlaton több mint száz, a vízügyi szakma iránt elhivatott fiatal kolléga vett részt, ami jól mutatja azt, hogy az ágazat kiemelt figyelmet fordít az utánpótlás szakmai ismereteinek bővítésére, egy esetleges árvízvédekezésre való felkészítésére.

 

Szöveg: Veczán Éva

Fényképek: Balatonyi László

IMG_5278 0E1A5714 0E1A5758 0E1A5706 0E1A5732 0E1A5771
 

 

Utolsó módosítás: 2016. április 21., csütörtök 14:02, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat