Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Ausztriai határtérségre árvízvédelmi fejlesztéseinek hosszútávú nemzetközi megalapozása

Tartalomfelelős: Dr. Balatonyi László, osztályvezető

2016. november 22., kedd 08:17

Az utóbbi évtizedben a Lajta (Leitha) folyó közös vízgyűjtőjét több árvíz sújtotta, melyek különböző károkat okoztak a határmenti régiókban Ausztriában és Magyarországon is. Az árvízkockázat a közös vízgyűjtőn csak nemzetközi együttműködéssel és a határtérségben összehangolt árvízkockázat-kezeléssel csökkenthető hatékonyan az EU Árvízi Irányelvében foglaltaknak megfelelően. Az árvíz levonulása a Lajta alsó, közös 37 km hosszú szakaszán egy összetett folyamat, melyben terepi levonulás biztosításában több folyómeder és szükségtározók is részt vesznek. Mindkét ország beavatkozásai visszahatnak a helyi viszonyokra és csak egyeztetett tevékenységek járhatnak kölcsönös előnyökkel.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az INTERREG-V-A ATHU CBC Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében sikeresen pályázott a PLATFORM -Proactive Lajta/Leitha Flood Risk Management című projekt végrehajtására 2016-2018 időszakban. A projekt célja a határtérségre releváns árvízvédelmi fejlesztéseinek hosszútávú nemzetközi megalapozása, az EU Árvízi Irányelvének történő megfelelés és a térségben érintett önkormányzatok felkészültségének fokozása, továbbá az ökológiai értékek védelme és az ökológiai potenciál fejlesztése az átjárhatóság érdemi javításával.

A projekt egy egyedülálló lehetőség olyan fenntartható nemzetközi árvízkockázat-kezelési stratégia megvalósítására, ahol a megjelenített megoldások ténylegesen megfelelnek az EU Árvízi Irányelv, Víz Keretirányelv és az Élőhely Irányelv előírásainak, továbbá az eredmények kielégítik helyi igényektől a makro regionális elvárásokig terjedő skálát.

Hazai eredmények:

A térség közös árvízkockázat-kezelési stratégiájának megalapozása, döntés előkészítésére, az árvízvédelmi koncepciójának nemzetközileg egyeztetett fejlesztése a szükségtározási lehetőségek, valamit a mederbeli hozammegosztás és levezetés optimalizálása érdekében. Továbbá a kapcsolódó szakmai és műszaki nemzeti dokumentációk aktualizálása, illetve konkrét terepi vizsgálatok, tervezési és kivitelezési feladatok elvégzése a határtérségben. A kivitelezések érintik magyar területen az Összekötő csatornát, annak megfelelő hozamkapacitásának kialakítását és ökológiai átjárhatóság biztosítását, felhagyott hídszelvények átalakítását, lokalizációs tevékenység pontszerű biztosítását és a főmeder levezető képességének bővítését.

A projekt nyitórendezvénye 2016. november 15.-én került megrendezésre Mosonmagyaróváron. A kick-off meeting során a magyar és osztrák partnerek bemutatták a következő két évben elvégzendő feladatokat és a várható eredményeket. Ezután a Lajta duzzasztóműnél nyilvános védelmi gyakorlatot rendezett az ÉDUVIZIG, mely során bemutatásra kerülnek az operatív kárelhárítás eszközei és módszerei. A Vízügyi Igazgatóság Műszaki Biztonsági Szolgálat és Védelmi Osztag egységeibe beosztott dolgozók a védművön rövid szakaszokon kiépítik a fent említett beavatkozási módszereket demonstrációs céllal, miközben a duzzasztómű nyílásaiba daru emeli be a nagyméretű és jelentős súlyú ideiglenes elzáró szerkezeteket. A kisebb patakok vízhozamát is átemelni képes mobil szivattyú egységet a Malomági Lajta kiágazása felett indítják be, bemutatva a jelentős vízhozam-szállítási kapacitást. A vízminőségi kárelhárítási csoport mintavételt végez és kárelhárító egységek működnek folyamatosan. A távérzékeléses technológiával működő UAV („drón”) repülőt az Igazgatóság pilótái lövik fel a helyszínen és nagyfelbontású légi képeket készítenek az eseményről.

IMG_4332

További fotók: http://www.duoinfomovar.hu/?view=galeria&g=5581

Utolsó módosítás: 2016. november 22., kedd 08:29, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat