Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A Belügyi Tudományos Tanács és az OVF felhívása

Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

2014. június 05., csütörtök 10:28

Belügyi Tudományos Tanács

A víz Földünk egyik legbecsesebb természeti erőforrása. Meghatározó fontosságú a biológiai, társadalmi és gazdasági élet valamennyi szegmensében. A növekvő lakossági igények és az éghajlatváltozás nyomán az egymással versengő vízigények 2030-ra várhatóan 40%-os globális vízellátási hiányt eredményeznek. A vízhez való hozzáférés, de ugyanígy az árvizek és belvizek veszélyeinek megelőzése mind egyéni, mind nemzeti szinten még inkább a prosperitás és a béke alapvető kérdésévé válik, ami hazánkat is érinteni fogja. Ugyanígy létfontosságú a vizek élővilágának a megőrzése és a vizek elszennyeződése elleni küzdelem.

A probléma a klímaváltozás fenyegetésével, a Föld népességének rohamos növekedésével egyre hatalmasabb, összetettebb, egyre nehezebb feladatot ró a szakemberekre. Azonban a szakemberek legjobb tudása és munkája sem vezethet eredményre a társadalom víztudatossága, a problémák azonosításában való részvétele és a megoldások megvitatása nélkül. Ehhez közös munkára, a szakmai tapasztalatok hozzáférhetővé tételére, a tudományos-műszaki fejlődés nyújtotta lehetőségek kiaknázására, nagyobb szervezettségre és felelősségvállalásra van szükség.

A Belügyi Tudományos Tanács és az Országos Vízügyi Főigazgatóság az állomány tagjainak szakmai ismeretei és értékes gyakorlati tapasztalatai felhasználása, valamint a téma iránt érdeklődő szakemberek véleményének és javaslatainak megismerése érdekében, a megadott témakeretben hirdet pályázatot rövid tanulmányok, értekezések, értékelések, leírások, tervek, témadokumentációk, felvetések, megoldások, innovációs javaslatok megírására. A pályázat meghirdetésével szeretnénk írásra serkenteni azokat a kollégáinkat, akik valamilyen módon érintettek a témában.

A Belügyi Tudományos Tanács és az Országos Vízügyi Főigazgatóság pályázatot hirdet
„IDŐSZERŰ DILEMMÁK A HAZAI VÍZGAZDÁLKODÁSBAN”
címmel.


Témajavaslatok
- vízgazdálkodási szakkifejezések közérthető definíciói;
- viziközművek rekonstrukciója;
- árvízmegelőzés (területhasználat, árvízcsúcs-csökkentés, nagyvízi meder kezelés);
- visszatartott víz gazdasági hasznosítása (tározás és vízhasznosítás egymással összehangolt kezelése);
- eszközök és megoldások a vizek jobb állapota érdekében;
- civil szervezetek részvétele a vízgazdálkodási problémák megoldásában.

 

További részletek a jobboldali csatolmányban találhatók!
Utolsó módosítás: 2014. július 19., szombat 00:41, Pászthory Róbert
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat