Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG- Tájékoztató 2017.12.21.

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2017. december 21., csütörtök 11:18

ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

Tájékoztató 2017.12.21.

Hidrológia

A Kárpát-medence jelenleg egy anticiklon peremén helyezkedik el, miközben a magasban északkelet felől szerdán egy hideg légörvény is megközelíti az országot. Néhány órás napsütésben csak a középső országrészen élők bízhatnak, míg másutt felhősebb idő valószínű és hószállingózás, gyenge havazás is előfordulhat. A következő napokban a Tiszán és mellékfolyói vízgyűjtőjén említésre méltó mennyiségű folyékony halmazállapotú csapadék nem valószínű, a hőmérséklet döntően fagypont alatt várható.

20171221

Árvízi helyzetértékelés

Az országban jelenleg 4 vízügyi igazgatóság területén van 561 km hosszon árvízvédelmi készültség elrendelve, ebből 68 km hosszon II. fokú, 493 km hosszon I. fokú,

Érintett vízfolyások: Bodrog, Csincse patak, Eger patak, Keleti-főcsatorna, Laskó patak, Lónyay főcsatorna, Rima, Ronyva patak, Sajó, Tisza.

 

 

A készültséggel érintett védvonalak mentén fokozott figyelőszolgálatot látnak el munkatársaink, különös tekintettel a fejlesztés alatt álló védelmi szakaszon. A Tiszán levonuló árhullám indokolttá teszi a töltéskeresztező műtárgyak, zsilipek folyamatos zárását.

A Bodrog hosszan elnyúló árhullámnak levonulása során Felsőbereckinél a tegnapi, a III. fokú szint (700 cm) körüli 698 cm-es tetőzés után csak igen lassú az apadás.  Sárospatak vízszintje tegnap dél óta lényegében változatlan, a III. készültségi szinttől (650 cm) némileg elmaradó értéket (638 cm) mutat.

A Tiszán érkező árhullám Záhonynál tegnap este 18-22 óra között 552 cm-el (II. fokú szint 600 cm) tetőzött, a folyó szintje, tegnap éjfélre az I. fokú készültségi érték alá süllyedt. Dombrádon tegnap a kora délutáni órákban mérték a legmagasabb, de a II. fokú szinttől (650 cm) elmaradó 627 cm-t, azóta lassú apadás érzékelhető.  Tiszabercelen a ma reggeli 693 cm jelentette a maximális értéket (II. fok: 700 cm). A Tisza és a Bodrog együttes áradásának hatására Tokajnál a tetőzés nagy valószínűséggel a II. fokú készültségi szintet jelentő 700 cm-es érték körül várható. Itt a tetőzés a mai napon várható. Lejjebb, Tiszakeszig a II. fokú készültségi szint alatti tetőzésekre lehet számítani, míg a Tisza középső szakaszán az I. fokú készültségi szint környékén, illetve azt kevéssel meghaladó tetőzések várhatók a jövő hét első felében.

A lehullott csapadék hatására a Körösök vízrendszerén is árhullámok indultak meg. Az árhullám ma reggel a Hármas-Körös Gyoma feletti szakaszán jár, a Hármas-Körösön az I. fokú szinteket megközelítő, esetleg azokat kismértékben meghaladó maximális értékek valószínűsíthetőek, a vízszinteket a Körösök árhulláma és a Tisza visszaduzzasztó hatása közösen alakítja.

 

 

BELVÍZVÉDELEM

 

Jelenleg 8 Vízügyi Igazgatóság területén 46 szakaszon van belvízvédelmi készültség elrendelve. Ebből 32 szakaszon I. fok, 14 szakaszon pedig II. fok van érvényben.  225 db szivattyútelep van készültségben. A tegnapi napon a belvízzel elöntött területek nagysága 21 800 ha volt, ebből 11 300 ha vetés/szántó. Az igazgatóságok 5,5 millió m3 belvizet emeltek át. A védekezésben 429 fő vett részt.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2017. december 21.

 

Utolsó módosítás: 2017. december 21., csütörtök 11:21, Uresch László
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat