Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszer

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2020. október 14., szerda 10:38

Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszer

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) körültekintő előkészületek után 2015-ben kezdte meg az Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszer kidolgozását. A fejlesztésben az OVF, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Szegedi Tudományegyetem és a GDI ESRI szakemberei vettek részt. A monitoring rendszer létrehozását a jelenlegi hazai vízgazdálkodási gyakorlatból hiányzó objektív alapokon nyugvó, előrejelzésre támaszkodó aszálykezelés indokolta. A rendszer, mint észlelési- és elemzési módszerek alapján működő valós idejű döntéstámogató eszköz megalapozza a szakszerű beavatkozásokat. Működésének eredményeként olyan eddig hiányzó adatokkal bővül a hazai vízkészlet-gazdálkodás, melyek hozzájárulnak a készletek és igények meghatározásához, támogatják az agrárium öntözésfejlesztési célkitűzéseit, illetve a precíziós mezőgazdasági tevékenységet is.

Ennek érdekében kidolgozásra került egy napi időlépéssel működő új aszályindex, a HDI (Hungarian Drought Index), mely a használatban lévő más indexekkel ellentétben új megközelítésként valósidejű talajnedvesség adatokkal dolgozik. Az adatokat a 2016-ban 16 állomással indított, 2020. év elejére már 82 állomást számláló állomáshálózat szolgáltatja. 2020-ban az állomáshálózat további 18 állomással bővül, év végére elérve a 100-as darabszámot. A fejlesztés végső célja az egész országot már megfelelő sűrűséggel lefedő, 140-150 db állomás kiépítése. Az állomások helyének kiválasztása szakmailag megalapozott összetett szempontrendszer szerint történik. Azokon a területeken, ahol monitoring állomás hiányában nem áll rendelkezésre talajnedvesség adat, az index számolható kizárólag meteorológiai (hőmérséklet, csapadék) paraméterekkel (HDI0), illetve stressztényezők (hőségnapok száma és csapadékmentes időszak hossza) alkalmazásával (HDIs).

 

A mérőállomásokat a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szabványainak megfelelő szenzorokkal szerelték fel, melyek a meteorológiai alapparamétereken túl hat mélységben mérnek talajnedvességet is. Az alkalmazott technológia minimális fenntartási igényű, az adatok továbbítása automatikus.

monitoring_1Császárszállási monitoring állomás (Fotó: FETIVIZIG)

A potenciális felhasználók között szerepelnek döntéshozók, szakemberek, de az adatokat használni kívánó gazdálkodók is. A precíziós gazdálkodást folytató mezőgazdasági termelőknek lehetőségük van a rendszerhez alhálózati elemmel történő csatlakozásra, mely a meglévő monitoring hálózat állomás-sűrűségét is javítja.

A célközönség számára felhasználóbarát módon történik a monitoring rendszer által mért és számított adatok megjelenítése. Két publikus és térítésmentesen hozzáférhető, egymástól némileg eltérő web-alkalmazás készült el: https://vizhiany.vizugy.hu és http://aszalymonitoring.vizugy.hu

monitoring_2Aszálytérkép képernyőképhttps://vizhiany.vizugy.hu

 

A monitoring rendszer tesztelésében a vízügyi igazgatósági kollégák mellett 2018. során a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai, illetve szaktanácsadói is részt vettek. Ugyanebben az évben együttműködési megállapodás született az OVF és a KITE Zrt. között a két szervezet által üzemeltetett monitoring állomások által mért meteorológiai és talajnedvesség adatok kölcsönös hozzáférhetőségének biztosításáról.

Az Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszer éles üzeme 2019. március végén vette kezdetét. A vízügyi igazgatóságok a vízszolgáltatási idényben azóta szolgáltatják heti rendszerességgel, (összesen 84 db) vízhiány kezelő körzetenként készülő vízhiányjelentéseiket, melyekben beszámolnak az adott hét hidrometeorológiai helyzetéről, értékelik területük aszályosságát, illetve jelentik az aszály elleni védekezés keretében megtett operatív intézkedéseiket.

Az OVF fejlesztési tervei között szerepel egyrészt az index megbízhatóságának javítása további állomások telepítésével. Másrészt megkezdődött a talajnedvesség modellezés kidolgozása, illetve a monitoring rendszerbe történő integrálása. A vízügyi tudás-export részeként fontos a monitoring rendszer különböző nemzetközi fórumokon való megismertetése is.

A vízügyi ágazat kiemelt célja, hogy az ár- és belvízvédekezéshez hasonlóan az aszálykezelés is megalapozott operatív beavatkozások formájában, jól definiált védekezési fokozatok alkalmazásával történjen. Ennek szellemében megkezdődött a vízhiány elleni védekezés hatályos jogszabályi környezetbe történő illesztése.

Molnár Péter, kiemelt műszaki referens- Öntözési osztály

 

 

Utolsó módosítás: 2020. október 14., szerda 10:48, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat