Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Danube Stream záró rendezvény

Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

2019. október 15., kedd 10:22

interreg_proj

A DanubeSTREAM projekt zárórendezvénye 2019. szeptember 17-én Budapesten

Több, mint 70 résztvevő gyűlt össze Budapest belvárosában, hogy megvitassa a projekt eredményeit, ami az EU pénzügyi támogatásával valósulhatott meg. Két és fél év alatt hét ország víziút-kezelő szervei dolgoztak azért, hogy a nemzetközi víziút fenntartás fejlődjön és a felhasználók magasabb színvonalú információkat kaphassanak.

A rendezvényen a résztvevők kipróbálhatták az új FIS portált, mely a dunai hajózóút pillanatnyi hajózási információt mutatja nemzetközi szinten (www.danubeportal.com). Szintén megtekinthető rajta a hajózási kitűzési jeleket tartalmazó applikáció hat országra: Szlovákiára, Magyarországra, Horvátországra, Szerbiára, Romániára és a bolgár Duna-szakaszra vonatkozóan. Ezen túl a D4D portál is fejlesztésen esett át, így megtekinthetők rajta a hajózást segítő térképek elektronikus formában a teljes dunai hajózóútra vonatkozóan (www.d4d-portal.info). A magyar szakasz IENC térképe itt érhető el.

Az esemény résztvevői értesülhettek a hajózásban környezetvédelmi téren érintett csoportokkal való egyeztetések eredményeiről is, melyek tapasztalatait kiadványban foglalta össze a projekt.

A Duna hajózóút fenntartásában érintett országok víziútfenntartásért felelős szerveinek igazgatói hivatalos formában is megállapodást írtak alá, aminek értelmében meghatározott kívánalmak szerint fogják a hajózóút fenntartást végezni, a rendszeresen mért adatokkal pedig a webs információs felületek folyamatosan frissülve fogják a hajósok munkáját segíteni. Ezáltal a projektben létrehozott eredmények fenntartása is biztosított.

Az esemény egy panelbeszélgetéssel zárult, melyen a szakma jeles képviselői szólaltak meg: Comanici Radu, a Danube River Cruises képviselője, Skoff Gerhard, a Danube Tourist Commission képviselője, Stoean Antonio, a TTS Group képviselője, Mátyás Tibor, a DDSG Mahart képviselője és Mihailović Ljubisa, a Plovput részéről.

A panelbeszélgetésen a felkért szakemberek megvitatták a személy- és áruszállítás lehetőségeit és szükségleteit, valamint méltatták a DanubeSTREAM projekt eredményeit. A megfelelő merülési vízmélység biztosítását nevezték meg sarkalatos kérdésként, valamint az információszolgáltatás fontosságát említették. Megbízhatóság, együttműködés, és a gyors szállítási szolgáltatások kaptak hangsúlyt a felhasználók részéről. A felek kiemelték az együttműködés szakmapolitikai fontosságát.

Danube_stream_zarorendezveny

More information and project results can be found on http://www.interreg-danube.eu/danube-stream

Utolsó módosítás: 2020. szeptember 28., hétfő 14:49, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat