Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Valós idejű adatok nemzetek közötti megosztása – a jövőben ez segíti az árvízi védekezést a Dunán

Tartalomfelelős: Csík András, osztályvezető

2021. május 10., hétfő 12:18

dareffort1

2021. május 6. – Magyar vízügyi szakemberek voltak a vezető partnerei annak a 12 országot felölelő nemzetközi együttműködésnek, melynek eredményeként sokkal hatékonyabb lehet az árvízi védekezés a Duna vízgyűjtő területén. A napokban záruló DAREFFORT projekt az elmúlt mintegy 3 évben nemcsak lerakta az alapjait egy olyan rendszernek, amely lehetővé teszi a hidrológiai és meteorológiai adatok nemzetközi megosztását valós időben, de számos kutatási tanulmánnyal és e-learning oktatócsomaggal is támogatja a szisztéma gyors bevezethetőségét.

A pandémia miatt online zajlott az a nemzetközi konferencia, melynek mintegy 100 regisztrált résztvevője szakmai bemutatón foglalta össze a DAREFFORT projekt elmúlt 3 évének tapasztalatait, eredményeit.

A DAREFFORT (Danube River Basin Enhanced Flood Forecasting Cooperation) projekt  több mint egymillió euró Európai Uniós támogatással, valamint a projektben résztvevő országok társfinanszírozásával jött létre, a European Territorial Co-operation (Interreg) alá tartozó Danube Transnational Programme keretében, a „Környezetért és a kultúráért felelős Duna Régió” elnevezésű, ún. 2-es prioritási tengely alá tartozó „Transznacionális vízgazdálkodás és árvízvédelem” 2.1-es prioritási területen.

A projekt küldetése az volt, hogy a Duna vízgyűjtő területének országai között megteremtse a szakmai, módszertani és informatikai feltételeket az árvízi védekezéshez szükséges meteorológiai és hidrológiai információk összehangolt adatcseréjéhez, egy nemzetközi megosztási felület létrehozásával. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által is szorgalmazott kezdeményezéshez 12 ország csatlakozott a Duna vízgyűjtő területéről. A projektben résztvevő 23 intézmény között az Országos Vízügyi Főigazgatóság volt az egyik partner, a projektvezető pedig a VIZITERV Environ Kft.

 dareffort2

Magyarország elkötelezett a vízrajzi adatok nyílt kezelése mellett. Egyaránt vagyunk alvízi és felvízi ország, ezért fontosnak tartjuk, hogy ismerjük a felettünk lévő vízgyűjtő eseményeit, és megértsük az utánunk következő országok igényeit is. A magyar vízgazdálkodás mindig is vízgyűjtőben gondolkodott, saját igazgatóságai is részvízgyűjtőkre vannak szervezve” – fogalmazott Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója a szakmai zárókonferencián.

A DAREFFORT projekt keretében létrejövő EnviroNet Platform kifejlesztését fontos diplomáciai és mérnöki munka előzte meg: fel kellett mérni, hogy egyes országok milyen adatokat igényelnek, milyenekkel tudják segíteni a közös erőfeszítéseket, és ehhez milyen szakmai és együttműködési megállapodásokra lehet szükség a résztvevő nemzetek szintjén. Végül kialakult egy biztonságos, üzemeltetését és lokációját tekintve minden résztvevő által elfogadott adatcsere platform, amelyen keresztül megvalósul az adatok cseréje. A záró konferencián a fejlesztésben résztvevő partnerek hitet tettek amellett, hogy az eleve open source alapokon fejlesztett rendszer mihamarabb nyilvános lehessen, így az illetékes hivatalokon túl a szakmai felhasználók is hozzáférhessenek a Duna vízgyűjtő területén lévő több száz vízügyi és meteorológiai mérőállomás valós idejű adataihoz. Az pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium felajánlása, hogy lehetővé teszi Bosznia-Hercegovina és Montenegro csatlakozását is az adatbázishoz, akik az eredeti projektnek nem földrajzi-hidrológiai, hanem adminisztratív okok miatt nem lehettek részei.

A napjainkban tapasztalható extrém időjárási helyzetek a természetes vizeink vízszintjét jelentősen befolyásolják. Európa más tagállamaihoz képest Magyarország árvizektől különösen veszélyeztetett ország, így természetes volt, hogy a védekezést leginkább segítő gyors rendszer kidolgozásában kezdeményező és vezető szerepet vállaljunk” – mondta a fejlesztésről Dr. Bálint Zoltán, a projekt vezetésével megbízott VIZITERV Environ Kft. vezető tanácsadója.

A partnerországok intézményei közösen dolgozták ki javaslataikat, melyek - a projekt eredményeivel együtt - fontos lépést jelentenek a Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság (International Comission for the Protection of the Danube River – ICPDR)  által tervezett, Dunai Hidrológiai Információs Rendszer (DanubeHIS) létrehozása felé. Ez pedig kulcsfontosságú a rugalmas és fenntartható adatcserében, illetve az EFAS (European Flood Awareness System) rendszer adatellátásában.

A projekt minden eredménye szabadon hozzáférhető a hivatalos weboldalon:

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/dareffort

 

Utolsó módosítás: 2021. május 10., hétfő 12:23, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat