Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

40 éve hunyt el Dégen Imre

Tartalomfelelős: Dr. Balatonyi László, osztályvezető

2017. június 17., szombat 10:23

Dégen ImreDégen Imre (Miskolc, 1910. nov. 8. - Gyöngyös, 1977. júl. 14.)

40 éve hunyt el Dégen Imre


Mérnöki tanulmányait a prágai és a bécsi Muegyetemen végezte. Csepel Mérnöki Hivatalának vezetoje és az újjáépítés egyik muszaki irányítója volt. Tagja az Országos Földbirtokrendezo Tanácsnak és részt vett a földreform végrehajtásában. A szövetkezeti mozgalom szervezojeként tevékenykedett, majd 1948-tól a Magyar Országos Szövetkezeti Központ vezérigazgatója lett, késobb a Szövetkezetek Országos Szövetsége elnökévé választották.

Dégen Imre a mérnöki tanulmányait a prágai és a bécsi Muegyetemen végezte. Csepel Mérnöki Hivatalának vezetője és az újjáépítés egyik muszaki irányítója volt. Tagja az Országos Földbirtokrendező Tanácsnak és részt vett a földreform végrehajtásában. A szövetkezeti mozgalom szervezojeként tevékenykedett, majd 1948-tól a Magyar Országos Szövetkezeti Központ vezérigazgatója lett, késobb a Szövetkezetek Országos Szövetsége elnökévé választották.

1955-től a vízügyi szolgálat vezetője, előbb, mint főigazgató, majd 1968-tól 1975-ig államtitkári rangban az Országos Vízügyi Hivatal elnöke lett. 1970-tol címzetes egyetemi tanár, a Budapesti Muszaki Egyetemen a vízgazdálkodási tanszéki csoport vezetojeként tevékenykedett. Munkásságához tartozik a hatékony árvízvédelem, belvízvédelem, a vízépítoipar, a korszeru vízgazdálkodás megteremtése valamint az új vízügyi törvény (1964: IV. tc.) megalkotása.

Kiépítette az egységes vízügyi igazgatás szervezetét, kialakította a vízgazdálkodás távlati fejlesztési koncepcióját és kidolgozta a tervezés alapjául szolgáló országos vízgazdálkodási kerettervet.

Megindította az új társulati mozgalmat, európai szintre emelte a vízügyi szakemberek képzését. Árvízvédelmi kormánybiztosként sikeresen irányította az 1965. évi nagy dunai árvíz és az 1970. évi Tisza-völgyi árvíz elleni védekezést. Az Országos Vízügyi Hivatal szervezetében környezetvédelmi alosztályt hozott létre.

degenimre_emlektabla_ativizig

1972-ben az új gazdasági mechanizmus más vezető alakjainak eltávolításakor ot is elmozdították a vízügy irányításából. A Muszaki Egyetemről 1975-ben vonult nyugalomba, de kutatómunkáját továbbra is folytatta. Szakmai érdemei elismeréseként 1997-ben domborművét elhelyezték a szegedi Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság bejáratának előterében. (Lapis András alkotása.)

Nekrológ: http://tudosnaptar.kfki.hu/d/e/degen/degenpant.html (P.Károlyi Zsigmond)

Forrás: http://mek.oszk.hu/00300/00355/html/ABC03014/03179.htm

Utolsó módosítás: 2017. június 17., szombat 10:40, Pászthory Róbert
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat