Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság tavaszi, vízgyűjtő-gazdálkodási üléséről dióhéjban

Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

2021. május 14., péntek 11:39

Az ICPDR (International Commission for the Protection of Danube River), azaz a Duna Nemzetközi Védelmi Bizottságának Vízgyűjtő-gazdálkodási szakértői csoportja (RBM EG – River Basin Expert Group) 2021. április 28-29-én tartotta a tavaszi ülését. Ezúttal is, a szokásostól eltérően, online módon bonyolították le a megbeszélést a még tartó vírushelyzet miatt, azonban ez nem befolyásolta a szakmai munkát és az aktív részvételt.

Az OVF részéről Horváth Balázs, a Nemzetközi Osztály vezetője vett részt az ülésen.

A mostani, 3. ülésen a Duna menti országok szakemberei, Európai Unió képviselői, az, az ICPDR HYMO (hidromorfológiai) és az ICPDR ECON (gazdasági) munkacsoport elnökei, a különböző nemzetközi vízügyi szervezetek, mint például a GWP (Global Water Partnersihp) Magyarország, a Duna Régió 4-es, 5-ös és 6-os prioritási területének képviselői részvételével zajlott. 

ICPDR-RBM_EG-ulesforrás:ICPDR honlapja: PDF Viewer (icpdr.org)

 

Az ülésen többek között, a következő témákat beszélték meg a szakemberek:

a dunai vízgyűjtő-gazdálkodási terv aktualizálása 2021-ben (DRBMP – Danube River Basin Management Plan), ami a 2015-ös terv felülvizsgálatát jelenti. A vonatkozó térképek elérhetősége: PDF Viewer (icpdr.org). A tervet, a dunai árvízvédelmi tervvel egyetemben, 6 évenként kell megújítani. a szakértői csoport 2022-2024. évi munkaprogramját, a dunai vízmérleg számítási módszert, melynek első ülését április 30-án tartották az ICPDR magyar delegációjának kezdeményezésére, többek között az OVF részvételével, szervezésében (az OVF honlapján meg is jelent cikk az eseményről, melynek linkje: Megkezdődtek a dunai vízmérleg számítással kapcsolatos egyeztetések - Országos Vízügyi Főigazgatóság (ovf.hu)), bemutatták és megvitatták a fenntartható vizierőművek elméletét, a Dunában is élő, viza (Viza – Wikipédia (wikipedia.org)) halfaj helyzetét a Duna medencében, a belföldi hajózás és a környezetvédelem összefüggéseit és az azokkal kapcsolatos kérdéseket.

Az ülésen az egyik főbb eredményként bejelentették azt is, hogy az új, 2021. évi dunai vízgyűjtő-gazdálkodási tervet társadalmi konzultációra bocsájtották a Vizeink.hu magyar vízügyi szakmai oldalon is.

VIZEINK.HU – VGT Tájékoztatás és Társadalmi Konzultáció

A társadalmi konzultációról az OVF is megjelentett cikket a honlapján:

Ön is beleszólhat! Mondja el véleményét! - Országos Vízügyi Főigazgatóság (ovf.hu)

A megbeszélés végén kitűzték a következő ülés időpontját is, amely várhatóan októberben lesz. Remélhetőleg már személyes részvétellel.

Bővebb információért, kérjük, látogasson el az ICPDR honlapjára (ICPDR - International Commission for the Protection of the Danube River |) és bíztatjuk Önöket is arra, hogy szóljanak hozzá a Duna 2021. évi vízgyűjtő-gazdálkodási tervéhez!

Budapest, 2021. 05. 14.

Készítette: Szabó Katalin, nemzetközi referens, Horváth Balázs osztályvezető iránymutatásával, Nemzetközi Osztály, Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF)

Utolsó módosítás: 2021. május 14., péntek 11:46, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat