Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2020. június 15., hétfő 10:50

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

2020. június 17.

 

„Táplálék, takarmány és természetes rost”

 Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját. A 2020-as világnapi jelmondat - „fenntartható termelés és fogyasztás” - arra utal, hogy az emberiség hozzáállásában változás szükséges a mértéktelen termelés és fogyasztás, mint az elsivatagosodás fő okai terén.

 Folyamatosan növekszik a mezőgazdaság, a városok és az infrastruktúra földterület iránti igénye, a földterületek állapota és termelékenysége romlik, melyet az éghajlatváltozás tovább súlyosbít.

 Az élelmiszerek, a takarmány és a ruházat számára felhasznált rost előállítási igényei versenyeznek a szántóföldért, a kereslet pedig folyamatosan növekszik. A tendenciák riasztóak:

Az emberiség táplálékkal való ellátásához 2050-ig további 593 millió hektár mezőgazdasági földterületre lesz szükség, amely közel kétszer akkora, mint India területe. Az évente előállított élelmiszermennyiség egyharmada megy kárba, miközben 821 millió ember alultáplált. Az állatok takarmányozására és gabonatermesztésre használt földterület a mezőgazdasági földterület 80%-át teszi ki világszerte. 2030-ra a ruhaipar ellátására várhatóan a mainál 35%-kal több termőföldre lesz szükség, ami több mint 115 millió hektárt (Kolumbia területe) jelent.

 A negatív folyamatok egymást erősítik: amíg az éghajlatváltozás miatt csökken a jó állapotú termőföldek mennyisége, addig az élelmiszer-, takarmány- és rosttermelési célú területhasználat hozzájárul az éghajlatváltozás fokozódásához.

 Világszerte egyre több kormány és a magánszektor szereplői köteleződnek el a cselekvés mellett, de a gyors változás kulcsszereplői az egyéni fogyasztók és termelők is. A 2050-re várhatóan tíz milliárd főre duzzadó világ-népesség élelemmel és ruházattal való ellátása az életmód megváltoztatását is megköveteli. Ezért az idei Elsivatagosodás és Aszály Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az emberek által fogyasztott élelmiszer, az általuk viselt öltözék és a földterületek kapcsolatára, a túlfogyasztás jövőnket károsító hatásaira.

 A COVID-19 világjárvány rámutatott az emberi egészség és a jelenlegi gazdasági berendezkedés sérülékenységére, de azt is bizonyította, hogy tudunk változtatni életmódunkon, ha szükséges.

 Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Belügyminisztériummal és Agrárminisztériummal közösen minden év június 17-én rendezi meg világnapi szakmai konferenciáját, melyet idén a világjárvány nem tesz lehetővé. A rendezvény későbbi időpontban történő megszervezéséről tájékoztatást nyújtunk.

 

Utolsó módosítás: 2020. október 07., szerda 13:16, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat