Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A Duna Hajóút-fenntartási Főterv alapkőletétele

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

2015. szeptember 08., kedd 08:24

A Duna Hajóút-fenntartási Főterv alapkőletétele – a FAIRway projekt megnyitja az utat a hajóút fejlesztés előtt a Duna középső és alsó szakaszán

theme_cef_0

A „FAIRway” projekt megadja a kezdő lökést a 2014 év decemberében a Duna menti országok közlekedésért felelős Miniszterei által elfogadott Hajóút-fenntartási Főterv (Fairway Rehabilitation and Maintenance Master Plan) megvalósításához.

A hajózás a Dunán térítésmentesen végezhető tevékenység, melyet az 1948 évi Belgrádi Egyezmény biztosít. Ennek értelmében a Duna menti országok felelősek a hajózási lehetőségek fenntartásáért. A feladat összehangolt és hatékony lépéseket igényel ahhoz, a hogy a Duna teljes szakaszán megoldható legyen.

Pontos vízszint előrejelzéssel együtt az aktuális mederfelmérési adatok alapvető eszközei a hajózást támogató intézményeknek, a hajósoknak és a logisztikai hátteret biztosító szakembereknek. A mederfelmérések rendszeres, pontos és összehasonlítható elvégzéséhez megfelelő eszközök beszerzése történik a projektben a Duna mentén Szlovákiában, Magyarországon, Horvátországban, Romániában és Bulgáriában. Ezen kívül bővül az automatizált, távjelzett vízmércék száma is a FAIRway-nek köszönhetően. Közös munkával a partnerek nyilvánossá teszik a gyűjtött adatokat, továbbá felhasználják azokat a mértékadó vízmércékre egységesített rendszerré fejlesztett vízszint előrejelzés készítéséhez.

A gyakori és folytatólagos méréseknek köszönhetően a FAIRway projekt elősegíti a hajóút legmegfelelőbb illesztését az aktuális mederalakzathoz, ezáltal javítja a hajózhatóságot. Különösen az alsó Duna szakaszon van ennek jelentősége, ahol jelentősen kiterjeszthetők a felmérések, hogy az áruszállítási költségek csökkentése érdekében nagyobb terheléssel (és merüléssel) haladhassanak a hajók az legjobb hajóút kijelölés mentén.

A FAIRway projekt azonban csak a kezdetnek tekinthető az információ szolgáltatás-fejlesztés és optimalizált hajóút-kihasználás felé. A projektben további javaslatokat és konkrét projekt igényeket fogalmaz meg a Főterv megvalósítása érdekében. Első körben csak a kritikus szakaszokra koncentrálunk, de további folyamatos kiterjesztés szükséges a koncepcionális megoldások felé.

A projektről további információ itt:

Utolsó módosítás: 2015. szeptember 08., kedd 08:55, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat