Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Háromnapos szakági értekezlet a Tiszán

Tartalomfelelős: Czirok István, -

2016. június 08., szerda 13:18

Háromnapos szakági értekezlet a Tiszán

 

Az OVF és a 12 vízügyi igazgatóság részvételével háromnapos szakági értekezlet zajlott a Tiszalök–Kisköre közötti folyószakaszon, ahol a hajón jelenlévők a nagyvízi mederkezelési tervek aktuális kérdéseiben egyeztettek.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság június 1. és 3. között tartotta meg országos szakági értekezletét, ahol a 12 vízügyi igazgatóság képviselőivel a nagyvízi mederkezelési terv aktuális kérdéseit taglalták. A résztvevők megérkezését követően a szakmai program a Tiszalöki vízlépcső megtekintésével indult. Palencsár István szolgálatvezető részletesen bemutatta előadásában a létesítményt felépítését, üzemelését. A vízlépcső – mely Tiszalöktől nyugatra, a Tisza 518,2 fkm szelvényében, egy kanyarátvágásban, az öntöző főcsatorna legmegfelelőbb kiindulási helyén létesült – duzzasztóműből, hajózsilipből és vízerőtelepből áll. A vízgazdálkodási létesítmény egyik meghatározó eleme a Tisza folyónak. A vízlépcső fölötti folyószakasz mederduzzasztásával lehetővé válik 40-60 m3/s vízhozam gravitációs kivezetése a Keleti- és Nyugati-főcsatornákon, s ezen belül 28 m3/s víz átadása a Körös-völgybe. Ezáltal állandó hajóút biztosítható a Tisza 80 fkm és a Bodrog 50 fkm hosszú folyószakaszain, és évente 54 millió kWh villamos energiát termelhet a vízerőmű. A létesítmény bejárását követően kötetlen szakmai beszélgetés zárta az első napot.

Másnap a „Füred” Tanyahajóval a Tiszalöki hajózsilipen átkelve Kisköre felé indult a szakmai gárda. A rossz idő sajnos elragadta a táj szépségét, de az ágazat aktuális kérdései színesítették a programot. A vitaindító tárgyalást Láng István főigazgató-helyettes nyitotta meg a vízügyi ágazat aktuális témaköreivel. Ehhez kapcsolódott Veczán Éva árvízvédelmi referens előadása, az EU jelentés végrehajtásának tapasztalatairól, illetve az árvízi veszély interaktív térkép megjelenítéséről. Dr. Balatonyi László osztályvezető a nagyvízi mederkezelési tervezés aktuális feladatainak végrehajtásáról szólt, illetve a határidők pontos betartására hívta fel a jelenlévők figyelmét. Külön előadással készült az aktuális szakági kérdések megvitatására Deák Gyula ügyintéző /TIVIZIG/, Kiss Péter osztályvezető /ÉMVIZIG/, Tóth Zoltán csoportvezető /KÖTIVIZIG/ és Borza Tibor osztályvezető /ATIVIZIG/. A témafelvetések hasznos információkhoz juttatták a résztvevőket, a tapasztalatok megosztásával a további munkákban lehetnek segítségre a kollégák számára. A személyes beszélgetések a délután folyamán lehetőséget biztosítottak arra, hogy a szerteágazó ágazati témákban képet kapjanak kollégáink egymás munkáiról.

A szakági értekezlet záró eseménye Kiskörén zajlott, ahol a résztvevők megtekinthették az Ökológiai halátjárót (Hallépcsőt), amelynek létesítéséről, üzemelési tapasztalatairól Fejes Lőrinc szakaszmérnök tartott rövid tájékoztatót. A helyszín bejárásával a hallépcső egyes elemeinek feladatait lehetett szemügyre venni.

Kéri Brigitta

KÖTIVIZIG

P1030008
Utolsó módosítás: 2016. június 08., szerda 13:26, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat