Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

ICPDR Árvizes szakértői csoport ülés volt 2015. 03. 17-18. között Zágrábban

Tartalomfelelős: Czirok István, -

2015. március 25., szerda 11:24

Az ICPDR a Nemzetközi Duna Védelmi Bizottságot jelenti. A Bizottság munkájában 14 dunai ország vesz részt. A Bizottságnak több szakértői munkacsoportja van ezek közül az árvizes szakértői csoport ülésezett most Zágrábban.

Először a horvát Fél tájékoztatást adott Horvátország árvízvédelmi helyzetéről, a tavalyi árvíz következményeiről.

Az ülés fő témája az EU Árvizes Irányelvben előírt árvízi kockázat kezelési tervek során alkalmazásra kerülő beavatkozási fajták országonkénti összegyűjtése, az egyes országok tervezésének állása és az alkalmazott módszertanok összehasonlítása.

A magyarországi beavatkozási fajták listáját előzetesen már megküldte az ICPDR titkárságára, ahol a beérkező anyagokat összesítik és rendszerezik, majd jóváhagyásra az tagországok vízügyi vezetőinek fóruma elé fogják terjeszteni jóváhagyásra.

Az ülésen megtárgyaltuk a lehetséges projekt javaslatokat, amelyek kapcsolódhatnak a Duna Stratégiához is, melyek a következők voltak:

A Duna hordalék szállításáról, A Duna menti árterek hasznosításáról és esetleges tározási lehetőségekről, A jégmozgások kutatásáról a Dunán, A tavak és mesterséges tározók partjainak veszélyeztetettségéről, A határtérségekben a szomszédos országok veszély és kockázati térképeinek, valamint beavatkozásainak összehangolásáról, Az árvízi előrejelző rendszer javításáról, Az információ csere javításáról az árvizeket befolyásoló művek működésével kapcsolatban, Az új árvízvédelmi technikák alkalmazási tapasztalatainak kicseréléséről, Az árvízzel kapcsolatos oktatási hálózat létrehozásáról, A máshol bevethető árvízi védekezési eszközök felméréséről, harmonizálásáról.

Az ülésen további tájékoztatást kaptunk a 2014. évi Száva völgyi árvíz kiváltó okairól, lefolyásáról és a védekezés során tapasztaltakról és az azóta történt helyreállításokról.

Utolsó módosítás: 2015. március 25., szerda 11:34, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat