Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

ICPDR Árvízvédelmi Szakértői Csoport 29. találkozója Belgrádban

Tartalomfelelős: Szentiványi Árpád, osztályvezető

2016. május 23., hétfő 08:26

ICPDR Árvízvédelmi Szakértői Csoport 29. találkozója Belgrádban

 

Az ICPDR - International Commission for the Protection of the Danube River, azaz Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság – Árvízvédelmi Szakértoi Csoportja 2016. május 10-11. között tartotta meg 29. ülését, Belgrádban.

A szakértoi csoport feladata az EU Árvízi Irányelv végrehajtásának koordinálása és követése a Duna vízgyujton, jelentések és összefoglaló anyagok készítése a vízgyujton elhelyezkedos országok és az Európai Bizottság számára, továbbá rendszeres a nagy árvízi események közös kiértékelése. A szakmai közösség magyar választott elnökléssel muködik. A Duna vízgyujton 14 ország helyezkedik el, ebbol 9 ország az Európai Unió tagja. A szakértoi csoport 2015. év végén elkészítette a Duna vízgyujto-szintu árvízkockázat-kezelési tervét angol nyelven, mely az alábbi honlap címen érheto el: http://www.icpdr.org/main/management-plans-danube-river-basin-published

A belgrádi ülésen a vendéglátó szerb fél eloadást tartott a szerbiai árvízvédelmi rendszerrol és a Száván 2014 évben levonuló, számos emberéletet követelo 1000 éves árhullám következményeirol, ami jelentos károkat okozott Horvátországban, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is. Ismertették továbbá az árvíz sújtotta területeken végrehajtott fejlesztéseket, a nemzetközi támogatásokkal megindított regionális projekteket.

A programnak megfeleloen több tagállam bemutatta a nemzeti Árvízkockázat-kezelési tervét, melyeket 2016 márciusában nyújtottak be az Európai Bizottság felé országjelentés formájában. A résztvevok megvitatták az országos tervben eloirányzott árvízvédelmi intézkedéseket, az elso ciklus konzekvenciáit, tapasztalatait. Szó esett többek között arról is, hogy az EU Árvízi Irányelv (2007/60/EK) 2. ciklusában - ami tulajdonképpen az elso ciklusban készített terv felülvizsgálatát jelenti - milyen változtatások jelennek meg a tervezést megalapozó metodikában, például a várhatóan jelentos árvízkockázatú területek kijelölésében.

A találkozón bemutatásra kerültek a 2014-2020 fejlesztési idoszakra tervezett, illetve már beindult projektek az alábbi témákban:

- A Duna hordalék szállításának monitoringja,

- A Duna menti árterek hasznosítása és esetleges tározási lehetoségek,

- A jég biztonságos levezetésének kutatása a Dunán,

- A tavak és mesterséges tározók veszély-és kockázati térképezése a Duna-vízgyujton,

- A határtérségekben a szomszédos országok veszély és kockázati térképeinek, valamint beavatkozásainak összehangolása,

- Az árvízi előrejelző rendszer fejlesztése,

- Az árvízzel kapcsolatos oktatási hálózat létrehozása,

- A Dráva- és a Mura völgyre készített kockázatkezelési terv,

- Közös szlovén-horvát határvízi árvízkockázat kezelési terv,

- Osztrák-magyar közös projektek: SEDDON II, PLATFORM (Lajta) és Raab flood4cast (Rába)

A tárgyaláson elhangzottak alapján megállapítható, hogy a közös vízgyujton osztozó országok törekvései nagymértékben közelítenek egymáshoz az EU Árvízi Irányelvben foglaltak végrehajtását illetoen. Az ICPDR Árvízvédelmi Szakértoi csoportja a Duna vízgyujto szintu árvízvédelmi egyeztetési fórumának tekintheto, ahol a magyar érdekek érvényesítése szakmailag megalapozottan lehetséges és az interregionális külkapcsolatok erosíthetok.

Az Országos vízügyi Foigazgatóság aktívan támogatja az ICPDR és szakértoi csoportjaniak munkáját, amely szorosan együttmuködik a Duna Stratégia PA4- A vizek minoségének helyreállítása és megorzése és PA5- Környezeti kockázatok kezelése fofejezetek vezetoivel, akik szintén magyar szakemberek. A cél az EU Víz Keretirányelv és az EU Árvízi Irányelv vízgyujto szintu harmonizációjának minél hatékonyabb támogatása a vizek jó állapota és a társadalom biztonsága érdekében.

Gombás Károly elnök (Árvízvédelmi Szakértői Csoport),

Szentiványi Árpád szakértői munkacsoport tag

Dr. Balatonyi László szakértői munkacsoport tag

0E1A6059 0E1A6065 0E1A6068
Utolsó módosítás: 2016. május 23., hétfő 08:37, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat