Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Közös érdekű Duna-szakasz (Dunaföldvár-Vukovár) folyószabályozási és jégvédekezési előkészítő ülés

Tartalomfelelős: Dr. Balatonyi László, osztályvezető

2018. december 13., csütörtök 16:08

Közös érdekű Duna-szakasz (Dunaföldvár-Vukovár) folyószabályozási és jégvédekezési előkészítő ülés

 

2018. december 11-én és 12-én Újvidéken (Szerbia) találkoztak a közös érdekű Duna-szakasz (Dunaföldvár-Vukovár) folyószabályozási és jégvédekezési kérdéseinek megtárgyalása, illetve az együttműködést szabályozó dokumentumok előkészítése tárgyában a horvát, szerb és magyar összekötők. Egy ilyen és ehhez hasonló jegyzőkönyv, mindig akkor válik fontossá, amikor az abban foglaltakat alkalmazni kell. Emlékeztetőül a felek 2017-ben sikeres jégvédekezést hajtottak végre, a közös érdekeltségű Duna-szakaszon a magyar fél által biztosított jégtörőhajók igénybevételével.

jegesparlament

Az előzőekben folytatott jégvédekezési tapasztalatok alapján, és a változó körülményeknek megfelelően folyamatosan - évenként - aktualizálásra kerül a határvízi megállapodás. Tekintettel, hogy a Szerb Köztársaság és a Horvát Köztársaság között még nem jött létre vízgazdálkodási egyezmény, a jégvédekezéssel kapcsolatos koordinációs feladatokat a magyar fél központi összekötője Dr. Balatonyi László látja el, szakmai együttműködésben a szakfeladat illetékes felelősével, az Alsó Duna-völgyi Vízügyi Igazgatósággal együttműködve.

0E1A9803

A Szerb és a Horvát Köztársaság továbbra sem tud jégtörőhajót biztosítani a közös érdekű Duna-szakaszra továbbra is a magyar jégtörőhajók bevetésére alapozzák a felek a jégvédekezést. Továbbá a Szerb fél jelezte azon szándékát, hogy a következő években egy jégtörő hajó megtervezése várható. Fontosak a megelőző intézkedések is, így a felek egyetértenek abban, hogy a közös érdekeltségű, kedvezőtlen morfológiai adottságú, jégmegállásra hajlamos Duna-szakaszokra vízépítési tevékenységekre és intézkedésekre vonatkozóan közös javaslatok megfogalmazása szükségszerű.

0E1A9805

A hosszú távú előrejelzésekre, az esetlegesen bekövetkező szélsőséges meteorológiai körülményekre és a várhatóan alacsony vízállásra való tekintettel, nem lehet kizárni a dunai jégjelenségek kialakulásának lehetőségét a 2018 – 2019. évi téli időszakban sem.

 

Utolsó módosítás: 2018. december 14., péntek 09:44, Uresch László
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat