Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Magyar-amerikai vízügyi „csúcstalálkozó” Szolnokon

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

2015. március 06., péntek 08:38

Thomas P. Bostick altábornagy, az Amerikai Hadsereg Műszaki Hadtestének parancsnoka, főmérnöke azzal a céllal érkezett hazánkba, hogy tájékozódjon a magyarországi ár- és belvízvédelem helyzetéről, és tárgyalásokat folytasson magyar politikai vezetőkkel, országos és helyi vízügyi szakemberekkel az együttműködés erősítéséről. A magas rangú vendéget és delegációját fogadta többek között dr. Áder János köztársasági elnök, dr. Hende Csaba honvédelmi- és dr. Pintér Sándor belügyminiszter. Az amerikai főtiszt kíséretével Szolnokra látogatott, ahol megismerhette a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság operatív védekezési és modellezési munkáját.

IMG_4893

Thomas P. Bostick magyarországi tartózkodása során beszédet mondott az Európai Vízügyi Szövetség budapesti konferenciáján, majd Colleen Bell, az USA budapesti nagykövetének társaságában fogadta őt dr. Áder János köztársasági elnök. Az amerikai altábornagy találkozott dr. Hende Csaba honvédelmi miniszterrel, és megismerkedett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkájával dr. Bakondi György tü. altábornagy, főigazgató kalauzolásával. Tárgyalást folytatott továbbá dr. Pintér Sándor belügyminiszterrel, dr. Hoffmann Imre, a BM közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, valamint Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója részvételével. Ezt követően az amerikai delegáció – az OVF vezetőjével és több munkatársával együtt - Szolnokra utazott, ahol rövid előadások keretében bepillantást nyerhetett a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkájába, vízkár-elhárítási és modellezési tevékenységébe, az árapasztó tározók üzemeltetésébe, a nagyvízi mederkezelési tervek megvalósításába. Ezt követően felkereste a Hanyi-Tiszasülyi árapasztó tározót, ahol a létesítmény építési és üzemeltetési tapasztalatait osztották meg vele a helyi vízügyi szakemberek.

Az Egyesült Államok ár- és belvízvédelméért szövetségi szinten az US Army Corps of Engineers (USACE) a felelős, amelynek vezetője Thomas P. Bostick altábornagy. Az USACE főigazgatója Steven Stockton, aki szintén a hazánkba látogató delegáció tagja.

A magyar-amerikai vízügyi kapcsolatok döntően a vízrendszerek hidrodinamikai modellezése terén fejlődött ki, s ebben úttörő szerepet játszott Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság. Az általunk alkalmazott, egydimenziós hidrodinamikai RAS (River Analysis System) számítógépes programot ugyanis az amerikai hadsereg hidrológiai mérnöki központja, a HEC (Hydrologic Engineering Center) fejlesztette ki. (A HEC 1965 óta foglakozik hidrológiai, hidraulikai, tározó üzemirányítási, statisztikai, ökológiai modellek programozásával.)

A KÖTIVIZIG vízrajzi szakemberei a program amerikai fejlesztőivel 2002. októbere óta tartják a kapcsolatot, ez alatt az idő alatt igen jó partneri viszony alakult ki közöttük. Az új változatok kiadása előtt minden esetben megkaptuk a tengerentúli kollégáktól a programokat tesztelésre. A modell US rendszerről metrikus rendszerbe történő átprogramozása során javaslatainkat elfogadták, a felmerült hibákat rövid időn belül kijavították. A legújabb, HEC-RAS 5 változat tesztelésébe is bevontak bennünket. A program kiadása előtt több próbafuttatást végeztünk magyarországi folyókra, árvízi tározókra. Tapasztalatainkat, észrevételeinket pedig az amerikai kollégák beépítették az új modellbe.

A jó szakmai és emberi kapcsolatoknak tudható be, hogy több alkalommal személyesen is találkozhattunk. Meghívásunkra az amerikaiak 2010. márciusában jártak Magyarországon, 2014. áprilisában pedig egy fiatal magyar szakemberekből álló csapat látogatott el a HEC központjába. A HEC fejlesztőket tavaly ismét meghívtuk hazánkba. A találkozó az új HEC-RAS 5, 2D (kétdimenziós) modellrendszer bemutatására fókuszált. A programrendszer új változatával biztosítható a folyók egydimenziós, valamint az árvízi árapasztó tározók, ártéri öblözetek kétdimenziós modellezése. Az amerikai szakemberek 2014. októberében konferencia és oktatás keretében ismertették a programrendszer felépítését, alkalmazásának lehetőségeit magyar kollégáiknak.

Az amerikaiak által kidolgozott, hazánkban is alkalmazott számítógépes programok nagy segítséget nyújtottak a magyarországi folyók új mértékadó árvízszintjeinek meghatározásában. A HEC-RAS modellrendszerre alapozva kívánjuk felépíteni a tiszai árapasztó tározók üzemirányítási rendszerét.  

 

Írta: Laczi Zoltán, Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

IMG_4921
 

 

Utolsó módosítás: 2015. március 12., csütörtök 08:13, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat