Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Miniszterek a Dunáért

Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

2022. február 10., csütörtök 10:39

icpdr-iksd

A Duna Védelmi Nemzetközi Egyezmény aláíró felei megújították elkötelezettségüket a Duna és vízgyűjtőjének tisztább, egészségesebb és biztonságosabb vizei iránt.

2022. február 8-án Bécsben, a Duna Védelmi Egyezmény aláíró országainak első online szervezett miniszteri találkozóján jóváhagyták a Duna-medence szintű harmadik Duna Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervet, valamint a második Duna Árvízi Kockázatkezelési Tervet.

Adoption Minsiterial Declaraion Ministerial Meeting 2022 - Group Photo

Ezek az elfogadott tervek az elkövetkező hat évre meghatározzák a közös vízgazdálkodási és árvízkockázat kezelési prioritásokat a Duna vízgyűjtőjén.

A Duna vízgyűjtő országai, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország, Magyarország, Montenegró, Moldova, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna, valamint az Európai Unió vízgazdálkodásért felelős miniszterei és magas szintű képviselői nyilatkozataikban kiálltak a tervek végrehajtása és a jelentős vízgazdálkodási kérdésekre adandó közös válaszok kialakítása mellett.

A Duna Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv konkrét intézkedéseket tartalmaz a Duna vízgyűjtőjén beazonosított jelentős vízgazdálkodási kérdésekre, beleértve a vándorló halfajok – különösen a tokhal – élőhelyeinek és ökológiai folyosóinak helyreállítását, a megfelelő szennyvízkezelési technológiák alkalmazását a települési és ipari szennyvíz vonatkozásában, a legjobb gazdálkodási gyakorlatok alkalmazását a mezőgazdaságban, a Dunán keresztül a Fekete-tengerbe szállított tápanyagterhelés csökkentését és a klímaváltozás hatásaira adandó megfelelő válaszok kialakítását.

A Duna Árvízi Kockázatkezelési Terv azokat a vízgyűjtő szintű stratégiai intézkedéseket tartalmazza, amelyek célja az árvizek által az emberi egészséget, a környezetet, a kulturális örökséget és a gazdasági tevékenységet érintő károk megelőzése és csökkentése. A tervben különös figyelmet szentelnek az olyan intézkedéseknek, amelyek az árhullámok aszályos időszakra történő visszatartásával foglalkoznak.

Mindkét terv a környezet, valamint a Duna vízgyűjtőjén élő mintegy 80 millió ember és a jövő generációk érdekeit szolgálja, így kialakításuk során széles körű társadalmi egyeztetés folyt.

Magyarországot Pogácsás Tibor úr a Belügyminisztérium államtitkára képviselte a Miniszteri Találkozón. Hozzászólásában kiemelte, hogy Magyarország különösen fontosnak tartja a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra adandó összehangolt intézkedéseket, folyóink és árterületeink hulladéktól való mentesítését és ennek megelőzését, valamint a Tisza folyó részvízgyűjtőn történő együttműködést.

A konferencia zárásaként a részt vevők egy Miniszteri Nyilatkozatot fogadtak el, amivel a tagállamok megerősítették politikai elkötelezettségüket a tervek végrehajtására vonatkozóan.

Danube Ministerial Declaration 2022

Danube Ministerial Declaration 2022 (magyar fordítása)

 

 

 

Utolsó módosítás: 2022. február 10., csütörtök 10:45, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat