Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Minket is elért a tél - Jégtörőhajók I. fokú jégvédekezési készültsége

Tartalomfelelős: Süveggyártó Anita, kiemelt műszaki referens

2021. december 14., kedd 13:00

A természet jelenségei az elmúlt közel kétszáz évben jelentős változásokon estek át, a sokéves meteorológiai adatokban változás tapasztalható. A körülmények és az emberi, valamint a természeti, éghajlati változások, a szélsőségek növekedése arra hívják fel a figyelmet, hogy a jeges árvizek elleni védekezés nem merülhet feledésbe.

DJI_0622

A jeges árvizek létrejötte jelentősen eltér a jég nélküli árvizekétől, valamint szinte felbecsülhetetlen mértékű károk okozására képesek. Sokkal gyorsabban alakul ki a legnagyobb vízszint, mindezek mellett magasabbra is emelkedhet, mint a nyári árvizek esetén. A Kárpát-medence területén feltárt 2858 gátszakadás 30 %-a jeges árvízhez köthető, tehát egyértelmű, hogy a jég elleni védekezés nem vesztette el aktualitását, és a megfelelő védekezési felkészülés továbbra is döntő fontosságú.

A jégtörő hajók a jeges árvíz elleni védekezés egyik legfontosabb eszközei. Az enyhébb telek ellenére azonban az előttünk álló téli időszakban sem zárható ki a Dunán és Tiszán jégjelenségek megjelenése. Ennek megfelelően a hajók melegen tartása és készenlétbe helyezése elengedhetetlen feladatunk a téli időszakban.

A vízügyi igazgatóságok állományában jelenleg 23 db jégtörőhajó található. A dunai flotta 9 db, tiszai flotta 13 db, a balatoni flotta 1 db hajóból áll.

H15A3050

Fentiekre való tekintettel az Országos Vízügyi Főigazgatóság a vízügyi igazgatási szervek jégtörő hajóparkjának üzemeltetéséről szóló 24/2012. (V. 31.) BM utasítás rendelkezéseinek megfelelően 2021. december 15-én 6:00 órától elrendelte a jégtörő hajók I. fokú jégvédekezési készültségbe helyezését.

Sebestyén Miklós

Fotók: Jobbágy Zoltán

Utolsó módosítás: 2021. december 15., szerda 13:00, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat