Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Nemzetközi Duna Nap 2018. június 29.

Tartalomfelelős: Dr. Balatonyi László, osztályvezető

2018. július 04., szerda 17:33

duna-jozsef-attila-1 A rakodópart alsó kövén ültem, néztem, hogy úszik el a dinnyehéj. Alig hallottam, sorsomba merülten, hogy fecseg a felszin, hallgat a mély. Mintha szivemből folyt volna tova, zavaros, bölcs és nagy volt a Duna.   ...Én dolgozni akarok. Elegendő harc, hogy a multat be kell vallani. A Dunának, mely mult, jelen s jövendő, egymást ölelik lágy hullámai. A harcot, amelyet őseink vivtak, békévé oldja az emlékezés s rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés. /József Attila: A Dunánál, részlet/ nemzetkozi_duna_nap_20180629_ovf01

“S rendezni végre közös dolgainkat” – alighanem ez a törekvés indította el a Duna védelméről és fenntartható használatáról szóló Szófiai Konvenció által létrehozott Duna-védelmi Nemzetközi Bizottságot (ICPDR) is, ebből az akaratból jöhetett létre a Nemzetközi Duna Védelmi Egyezmény, melyet 1994-ben írtak alá, s melyhez 14 ország csatlakozott, köztük Magyarország is.

Az Egyezmény aláírásának 10. évfordulóját követően, a Duna-vízgyűjtő országai évről-évre június 29-én ünneplik a Nemzetközi Duna Napot, az elsőt 2004-ben rendezték meg. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet ennek a csodálatos folyónak a természeti értékeire, mely – ahogy a szlogen is mondja – összeköti a folyó partja mentén fekvő országokat.

nemzetkozi_duna_nap_20180629_ovf03 Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap hazai fő eseményét idén az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatósággal karöltve szervezte meg, a Duna-völgyi Főcsatorna partján, az Érsekcsanádi Szabadidőparkban. A szerb kollégákkal közösen emlékeztünk meg e jeles napról, s a hagyományokhoz híven az ünnepi megnyitó a szerb, majd a magyar nemzeti himnusszal kezdődött.

Az ünnepséget Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója nyitotta meg, majd köszöntő beszédet mondott Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Aleksandar Nikolić, a Magyar-Szerb Vízgazdálkodási Bizottság szerb elnöke, valamint Ivan Zavadsky, az ICPDR titkára.

nemzetkozi_duna_nap_20180629_ovf04

A vízügyes uszályon megtartott ünnepélyes köszöntők után a program szakmai előadásokkal folytatódott a rendezvénysátorban, melynek fókuszában Magyarország vízgazdálkodása állt. A Duna vízgyűjtő kerület szintű programokról, törekvésről, (például „Sturgeon 2020” program), együttműködési lehetőségekről Tahy Ágnes (OVF) tartott előadást, a dinamikus vízkészlet-gazdálkodás helyzetét és kihívásait Bálint Márton (Viziterv Environ Kft.) mutatta be, valamint betekintést nyertünk az Alsó-Duna-völgy mezőgazdasági vízszolgáltatási helyzetébe és lehetőségeibe, Mándity Milán (ADUVIZIG) előadása révén.

nemzetkozi_duna_nap_20180629_ovf05

A vízügyi szakmai napot, „Szabadtűzön szabadon” szlogennel, a Vízügyi Igazgatóságok, a Viziterv Environ Kft. és az OVF közötti főzőverseny tette még színesebbé. Újdonság volt idén a sportrendezvények szervezése, mely során a csapatok foci és kosárlabda mérkőzések során is megmérettettek. A szabadtéri programokhoz nagy ajándék volt a jó idő, így eső helyett a sportpályákon sűrűn potyogtak a látványos kosarak.

nemzetkozi_duna_nap_20180629_ovf02

Az eseménydús nap végén Charlie-val együtt álmodtunk rétet, kis patakot, s még mielőtt a hűs dunai szél elaltatta volna a vízügyeseket, egy egészen különleges meglepetésben lehetett részünk: Mongólia budapesti nagykövete, Batbayar Zeneemyadar előadásában ékes magyarsággal énekelt magyar népdalokat együtt a vízügyes kollégákkal.

nemzetkozi_duna_nap_20180629_ovf06
Utolsó módosítás: 2018. július 05., csütörtök 12:35, Pászthory Róbert
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat