Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Növekvő számú adatszolgáltatási kérések 2021-ben

Tartalomfelelős: Szabó Györgyi, főosztályvezető

2021. december 31., péntek 10:37

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közfeladatot ellátó szervezetként környezeti adatokat – műszaki adatokat szolgáltat az adatkérők részére. Míg pár éve főként vízrajzi adatigénylések érkeztek főigazgatóságunkhoz, addig  mára számos vízügyi szakterületi adatkéréseket is teljesítünk. Az adatkérések száma 2021-ben meghaladta a 140-et, ezzel elérve az eddigi legmagasabb kérésszámot.

A közérdekű műszaki adatok szolgáltatását az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Info tv.) alapján végzi az Adattári Osztály, folyamatosan együttműködve az adatgazdákkal és szakfőosztályokkal annak érdekében, hogy a megfelelő minőségű adatok szolgáltatása egységesen valósuljon meg.

Az egységesítést az is eredményezi, hogy az adatok szolgáltatására a legrövidebb idő alatt, de legfeljebb azonban 15 napon belül kell eleget tenni az Info tv. alapján. Külön figyelmet fordítunk a vízrajzi adatszolgáltatásokra, hiszen azoknak az ISO minőségirányítási rendszer követelményeinek kell megfelelniük, ezért a vízrajzi adatkérések nyomtatványai a tanúsítás meglétét jelző logóval vannak ellátva.

adatkeresek-szamana-alakulasa

 

A tavalyi évben is a vízrajzi adatkérések száma dominált, de egyre több a térinformatikai irányú adatkérés, a vízminőséggel kapcsolatos igények, valamint az eseti adatkérések mellett egyre több megállapodásra, projektre alapuló adatkérés is jelentkezik.

Az elmúlt 5 év távlatából elmondható, hogy egyre több az összetett, több szakmai főosztályt is érintő adatkérések száma, valamint a különböző szervezetektől érkező megkeresések vízrajzi adatokra vonatkozóan, mely megkereséseket igyekszik a főigazgatóság a szervezetek közötti kölcsönös adatátadással eredményesen zárni.

Az adatkérések menetéről a http://ovf.hu/hu/kva-adatigenyles oldalon tájékozódhatnak. 2022-ben is várjuk a vízügyi adatokkal kapcsolatos adatigényléseket az adatszolgaltatas@ovf.hu e-mail címre.

Utolsó módosítás: 2021. december 31., péntek 10:39, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat