Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

„Okoshalak” a Dunában - Határokon túlmutató összefogás a vízügy segítségével

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2021. október 15., péntek 13:59

„Okoshalak” a Dunában - Határokon túlmutató összefogás a vízügy segítségével

 

2021. október 14-én jelölt, illetve jeladóval ellátott halakat bocsátottak a Dunába a szakemberek Budapesten. A vándorló halak útját követő chipeket a vízügyi ágazat biztosította a projekthez. A halak mozgásáról szóló információk a vízügyesek számára azért lényegesek, mert a segítségükkel a hallépcsők és más vízügyi létesítmények kialakításakor figyelembe tudják venni a vízi élőlények zavartalan vonulását, elősegíteni a szaporodását.

RRZ_8514

Fotó: OVF/ Romet Róbert

A telepítés során 800 példány idei kelésű kecsege, valamint 200 1-1,5 kilogrammos, 2 éves vágótok került a folyóba. Ezek jelentős részét megjelölték annak érdekében, hogy beazonosíthatóak  legyenek, ha a későbbiekben valahol kifogják őket.

RRZ_8671

Fotó: OVF/ Romet Róbert

A telepítés legfontosabb mozzanataként három 6 éves, 15 kg-os vizát, valamint egy 15 év körüli 19 kilogrammos vágótokot is a vízbe engedtek, melyeket előzőleg speciális jeladókkal láttak el, amiket a vízügyi ágazat biztosított a projekthez. Az adók négy évig képesek jeleket kibocsátani a Duna mentén telepített vevőberendezéseknek, így a halak útvonala nyomon követhető. A természet és a vízi élővilág védelme érdekében ezek az információk kiemelten fontosak a vízügyi szakemberek számára, mert így a tervezési feladataik során figyelembe tudják venni a vízi élőlények vándorlási szokásait, segíteni tudják a szaporodásukat

RRZ_8420

Fotó: OVF/ Romet Róbert

A kísérlet határokon is túlmutat, hiszen a halak vonulásának útvonalát Romániában is figyelemmel kísérik majd.

RRZ_8492

Fotó: OVF/ Romet Róbert 

Utolsó módosítás: 2021. október 21., csütörtök 15:39, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat