Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Legyél Te is vizügyes! - Nyíregyházi Roadshow

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2018. december 12., szerda 13:33

Országjáró Vízügyi Roadshow Nyíregyházán, az ÉVISZ-ben

 

A tavalyi évben indította először útjára az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és annak 12 területi igazgatósága - együttműködésben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Karával - a vízügyi szakmát népszerűsítő kampányát. Ezt az országos „roadshow-t” az idén is folytatták, s felkeresték a vízügyi képzést folytató szakgimnáziumokat. A helyszíneken a területileg érintett vízügyi igazgatóságok szakemberei is előadásokat tartottak arról, hogy miért is jó vízügyesnek lenni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a rendezvénynek a Nyíregyházi Szakképzési Centrum (SZC) Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-, Vízügyi Szakgimnáziuma (közismert nevén ÉVISZ) adott otthont. Az intézmény képviseletében Barna Zoltán igazgató köszöntötte a résztvevőket, az előadókat és a termet teljesen megtöltő, közel száz tanulót.

Ezt követően Siklós Gabriella, az OVF szóvivője ismertette, hogy egy teljes életpályát tudnak kínálni azoknak a diákoknak, akik a vízügyes szakmát választják. Aki pedig beleszeret a vízügyes szakmába, annak esélye sincs kiszeretni belőle - fogalmazott.

S hogy miért jó vízügyesnek lenni? Erről egy nagyon jól összeállított és megszerkesztett, „ A mi Vízügyünk” című kisfilm került levetítésre kedvcsinálónak. Ezután (víz)ügyes kérdések következtek, amelyek helyes megválaszolásáért a  leggyorsabbak ajándékokat is választhattak maguknak.

Miért érdemes hozzánk jönni? címmel Dr. Bíró Tibor, az NKE Víztudományi Kar dékánja adott tájékoztatást a Baján választható vízügyi képzésekről. Felhívta a figyelmet arra, hogy a felsőoktatásban a jelentkezési határidő 2019. február 15. Mint elmondta, a jövő év elején, 2019. január 7.-én is lesz még nyílt napjuk, és szívesen invitálta arra az érdeklődőket. A dékán úr hozzátette még, hogy sok ÉVISZ-es hallgatójuk van, s Ő a legtehetségesebbek között tartja számon őket. Ismertette a felvételi követelményrendszerét, a ponthatárok alakulását, valamint, hogy a kar gyakorlatorientált képzéseit elvégző hallgatóik jelentős része már a tanulmányai ideje alatt megtalálhatja a leendő munkahelyét. Mindenki keresi az építőmérnököket, a vízügyi szolgálat mellett pl. a víziközmű-, és a tervező-kivitelező cégek is számítanak a képzett szakemberekre. Szólt az iskola és a kollégium modern és kényelmes épületéről, a korszerű, minden igényt kielégítő felszereltségéről és a náluk folyó kiváló közösségi életről is. Az sem mellékes szempont, hogy közszolgálati ösztöndíjat lehet kapni, amit nem számítanak össze a többi ösztöndíjjal, valamint külföldi tanulási lehetőség is van – zárta előadását Dr. Bíró Tibor.

Ezt követően Láng István, az OVF főigazgatója tartott Kihívások és válaszok vízügyekben címmel előadást. Mint abban ismertette többek között, jelenleg a vízügyi szakma felfelé ível. A vízügyben 56 szakterületen találhatja meg a helyét, lehet eredményes egy frissen végzett mérnök. Lehetőség van itt a szakterületek közötti átjárásra, s az országos szerv jellegből adódóan biztosított az, hogy hazánk bármely részén el tudnak helyezkedni. Személyes tapasztalataként említette, hogy nagyon jó a csapatmunka, hiszen Ő is több helyen tevékenykedett, sokat üzemeltetett, majd kivitelezett, tervezett és kutató tevékenységet is végzett. Láng István a Válaszd a vízügyet, az mindig jó ügy! mondattal köszönt el a hallgatóságtól.

Ezután egy fiatal budapesti és egy nyíregyházi vízügyes kolléga élménybeszámolója következett arról, hogy miért választotta ezt a szakmát. Szívesen mondták el a tapasztalataikat, s mutatták be az eddigi vízügyes életüket.

 

Először Csengeriné Veczán Éva vízépítő mérnök szólt, aki az OVF-től, Budapestről érkezett. Rögtön azzal kezdte a mondandóját, hogy haza jött ide, hiszen nyíregyházi születésű. Véleménye szerint felértékelődött a vízgazdálkodás, de mivel ez sajnos egy öregedő szakma, folyamatosan üresednek meg a helyek. Ám éppen ez jelent jó lehetőséget a fiatal szakemberek számára arra, hogy megtalálják a helyüket. Számára fontos volt, hogy itt szakmában, jó munkakörnyezetben lehet dolgozni. Folyamatosak a kihívások, ezért nem fásul bele az ember a feladatokba. A szakmai munkára Évának van kellő rálátása nemzetközi viszonylatban is, s szerinte a magyar vízgazdálkodás világ szinten is elismert. Arra inspirálta a jelen lévő diákokat, hogy olyan szakmát válasszanak, amit szeretnek, mert nem mindegy, hogy hol és hogyan töltik az életük egy harmadát. Éppen ezért végezetül annak a reményének adott hangot, hogy még közelebb érzik majd magukhoz ezt a szakmát ezután az előadás-sorozat után a pályaválasztás előtt álló végzős középiskolás tanulók, és technikusok.

A másik vízügyes kolléga, Lucza Zoltán, a FETIVIZIG Vízrajzi és adattári osztályának vezetője volt, aki már 22 éve vízügyes, ez az első munkahelye. Ő több szempontból is jó példa, hiszen az ÉVISZ-ben, majd azt követően a bajai főiskolán végzett. A Miért vagyok vízügyes? című, látványos, vetítőképes előadásában tárta a mostani diákok elé, mi is pontosan a vízügy, s hogy mennyire értékes és hasznos ez a szakma. Kiemelte többek között, lényeges szempont az, hogy értelmes, a társadalom számára is hasznos munkát végeznek. A természeti értékek védelme a legfontosabb feladataik között szerepel. Sok terepi munkában vesznek részt, lényegében bejárják a tevékenységi területükön lévő folyók teljes vízgyűjtő területét. Több tíz milliárdos kivitelezési munkák lebonyolításában működnek közre. Az informatikai szakterületük sokat fejlődött, pl. Ukrajnával közösen távmérő rendszert is működtetnek. Nagy pontosságú felméréseket végeznek korszerű drónok segítségével, így komoly modellezési munka folyik náluk. Jó a munkahelyi közösségük, egy nagy családként működik az Igazgatóság kollektívája, amit az is bizonyít, hogy több vízügyes dinasztiájuk van, amelyekben apáról fiúra, sőt unokára öröklődtek a feladatok. Az Aranygyűrű elismerést megkapott dolgozóik száma 157 fő, tehát ez azt jelenti, hogy ők már 35 éve folyamatos munkaviszonnyal rendelkeznek.

Bodnár Gáspár igazgató úr, az ÉVISZ I. nagykövete, a FETIVIZIG nevében köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy 45 évvel ezelőtt lépett be először ennek az iskolának a kapuján. Még mindenre emlékszik, pl. magas szintű volt az oktatás színvonala, kiváló a közösség, vagy arra, hogy milyen volt az igazgató szobája felé menni - manapság ez azért már kicsit más - és a most is álló szökőkút építésében részt venni.

Ismertette, hogy manapság tucatjával mennek nyugdíjba a vízügyi mérnökök, ezért nagy szükség van az utánpótlásra. Idén a FETIVIZIG már négy, Baján végzett mérnököt is felvett. Az igazgatóságon a legkorszerűbb technika alkalmazására van lehetőség, s bizonyos esetekben akár tanulmányi szerződést is tudnak kötni. A feladatok itt változatosak, érdekesek, sokszínűek és izgalmasak. Az ÉVISZ választásával jó döntést hoztatok, a második jó döntés pedig most legyen Bajára jelentkezni – ajánlotta Bodnár Gáspár a diákoknak. Hozzátette: tanulni kell szorgalmasan, és az egyetem elvégzése után várunk vissza Benneteket! Legyetek majd az itteni Vízügyi Szolgálat eredményes munkatársai, mindenkit szívesen látunk!

Ezután újabb filmvetítés következett „Jeget törtek Szerbiában” címmel. A páratlanul látványos felvételeken négy magyar jégtörő hajónak a jeges árvíz elleni hatalmas, de eredményes küzdelme volt látható a szomszédos országban.

A program végén a víz témaköréhez kapcsolódó kvíz feladatsor kitöltésére került sor. Az eredményesen válaszolók ajándékban részesültek.

Képgaléria:

Roadshow Roadshow Roadshow Roadshow Roadshow Roadshow Roadshow
Utolsó módosítás: 2018. december 12., szerda 13:41, Uresch László
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat