Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Országos Vízügyi Roadshow 2018. Győr

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2018. november 27., kedd 10:26

EDU                                    BESZÁMOLÓ                                     Hild

’Vízügyesnek lenni jó’ – a szakma népszerűsítése a HILD iskolában

A vízügyes szakma népszerűsítése érdekében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hagyományteremtő céllal rendezi meg országos „roadshow-ját” az idei évben is: a 12 vízügyi igazgatóság működési területein vízügyi képzést folytató szakgimnáziumok részére tartanak előadásokat, filmvetítéseket az érintett vízügyi igazgatóságokkal az ősz folyamán, hogy megmutassák, miért is jó vízügyesnek lenni.

Ilyen előadásokra került sor a régióban 2018. november 22-én a Győri Műszaki SZC Hild József Építőipari Szakgimnáziumában az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal (ÉDUVIZIG) közösen.

Először Józsa Tamás igazgató köszöntötte a vendégeket majd röviden bemutatta a nagy múltú, építős hagyományokkal rendelkező iskolát. Kitért arra, hogy 2010. óta folyamatosan képeznek vízépítő technikusokat, ahol az ÉDUVIZIG több szaktekintélye is tanít. Jelenleg az iskolában államilag támogatott, nappali, iskolarendszerű, ráépülő képzésben vízépítő szaktechnikus végzettség szerezhető.

A továbbtanulás előtt álló, vagy rögtön a képzés után a szakmában elhelyezkedni kívánó fiatalok érdeklődve fogadták a roadshow-t, mely néhány vízhez kapcsolódó bemelegítő kvíz kérdéssel indult. Ezt követően Láng István OVF főigazgató személyesen mesélt a szakma szépségeiről, szerteágazó szakterületeiről és jövőbemutató kérdéseiről. Kihangsúlyozta, hogy vízügyi ágazatnak is központi kérdésévé vált a klímapolitika, a jövőben kétségkívül a vízkészlet-gazdálkodásé lesz a főszerep. Örömmel tájékoztatatta arról is a tanulókat, hogy elkészült a Nagyvízi Mederkezelési Terv, mely egy fontos mérföldkő a szakmában, illetve az árvízi biztonság differenciált kiépítésének fontosságáról is beszélt, mint aktuális feladat.

Sütheő László ÉDUVIZIG műszaki igazgató-helyettes a területi vízügyi igazgatóságot mutatta be a tanulóknak.

Elmondta, hogy a HILD-ben folyó technikus képzéssel az igazgatóság bármelyik négy szakaszmérnökségén (Hansági, Rábai, Szigetközi, Tatai) lenne lehetőség elhelyezkedni, hiszen komoly megelőző, ellenőrző munka folyik kint a területeken. Aki pedig úgy dönt, hogy továbbtanul, mérnöki végzettséget szerezve is komoly lehetőségei vannak a frissdiplomásoknak mind a szakaszmérnökségeken, mind pedig a győri központban működő osztályoknál, akár az árvíz- vagy belvízvédelem illetve vízgazdálkodás területén. Kiemelte, hogy a 12 területi vízügyi igazgatóság közül az ÉDUVIZIG-nél van meg valamennyi domborzati/földrajzi adottság ahhoz, hogy a vízügyes szakma szinte teljes spektrumát lefedve komoly tapasztalatokat szerezzen az ember, s mivel a működési terület két országgal is határos, a határmenti együttműködések, projektek révén a nyelvek használatára is van alkalma a leendő kollégáknak.

Siklós Gabriella OVF szóvivő a továbbtanulási lehetőségekről, ponthatárokról is beszélt: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bajai Víztudományi Karán, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Szent István Egyetemen és nem utolsó sorban Győrben, a Széchenyi István Egyetemen is vannak kapcsolódó mérnöki képzések. A SZE-en az MSc Infrastruktúra építőmérnöki szakon az egyik választható specializáció a vízépítés. Az Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Karán (Mosonmagyaróváron) nappali és levelező tagozaton 2019. tavasztól Msc programban mezőgazdasági-vízgazdálkodási mérnök, valamint Bsc programban 2020. ősztől mezőgazdasági-vízgazdálkodási technológus képzés indul el.

Az előadók között megszólalt két olyan munkatárs is, akik életútjuk bemutatásával igyekeztek kedvet csinálni a hallgatóságnak a vízügyes szakmához: Veczán Éva az OVF Árvízvédelmi, Folyógazdálkodási és Közfoglalkoztatási osztályának munkatársa kiemelte, hogy ő szakmailag rengeteget tanul, mert nagyon színes, szerteágazó feladatokat végezhet, s mindig vannak szakmai kihívások, melyek a napi rutinmunka mellett új megoldások kigondolására késztetik az embert. A közösség támogató és családias erejét is kiemelte, melyet nemcsak adott vízügyi szervezetnél lehet érezni, hanem a kohéziós erő országosan is megmutatkozik.

Végül, de nem utolsósorban Tatai Róbert az ÉDUVIZIG Szigetközi Szakaszmérnökségének vezetője mutatkozott be. Érdekesség, hogy Róbert is a HILD-ben végzett, majd Baján folytatta felsőfokú szakirányú tanulmányait. Igazi szigetköziként fontos volt számára, hogy víz közeli pályát válasszon. Az ő szavaiból is kitűnt, hogy szakmájára nem egyszerű munkavégzésként tekint, hanem szinte ez a hobbija.

A roadshow zárásaként a tanulók megtekinthettek egy 2017-es jégvédekezésről készült kisfilmet, melynek érdekessége, hogy a tavalyi évben Szerbiában kritikussá váló jéghelyzet miatt – jégtörő hajók hiányában – a szerb kormány a magyar félhez fordult segítségért. Ezzel a céllal indultak el a magyar vízügyi hajók a Duna szerb területére, hogy a jeges árvízi veszélyt és a jég okozta helyi kiöntéseket megelőzzék.

A tanulók átfogó képet kaphattak tehát a vízügyi szakmai szépségeiről, kihívásairól, az esetenként felmerülő igazi veszélyhelyzetek gyors megoldásairól, valamint az ágazat közösségépítő és megtartó erejéről. Mindezek miatt gondolják úgy a vízügyes szakemberek, hogy érdemes ennek a „nagy családnak” a része lenni.

 

Győr, 2018. november 27.

Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

9021 Győr, Árpád u. 28-32.

Utolsó módosítás: 2018. november 27., kedd 10:33, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat