Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Öt éve vizsgázott a Tiszaroffi tározó

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

2015. június 11., csütörtök 08:29

Napra pontosan öt esztendeje, 2010. június 10-én, 17 órakor nyitották meg „élesben” a Tiszaroffi árapasztó tározó északi műtárgyát. A Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) keretében 2009 őszére megépült, a Közép-Tisza-vidék első árvízi tározója 56,8 millió köbméter vizet tartott vissza 13 napig, ezzel beváltotta a hozzá fűzött reményeket, jelentősen csökkentve a levonuló árhullám maximális szintjét.

Az alapgondolatként Szolnokon megszületett VTT kezdettől fogva arra fókuszált, hogy ne a folyó döntse el, hol és mekkora területet áraszt el. Egyértelmű volt, hogy az árvízbiztonság növelése kizárólag az árvízcsúcsok csökkentésével valósítható meg, egyrészt az árvízi tározás feltételeinek megteremtésével, másrészt pedig a nagyvízi meder vízszállító kapacitásának javításával. A program részeként – Cigándi után – másodikként, 7,6 milliárd forintos beruházással megépült a Tiszaroffi árvízi tározó, amely 22,8 négyzetkilométert foglal el, és 97 millió köbméter víz befogadására képes. Műtárgyai vízzárósági próbáját 2009 nyarán végezték, akkor még nem is sejtve, hogy hamarosan élesben kell bizonyítaniuk. Megnyitását természetesen komplex hidrológiai-hidraulikai és gazdasági elemzések, modellszámítások előzték meg. A 2010. május 20-ától kezdődő védekezési periódusban az idő - s az árhullám -  előrehaladtával felgyülemlett vízrajzi adatok már jelezték, hogy a roffi tározó „éles bevetése” indokolt, ezért június 8-án elkezdődtek ennek az előkészítő munkálatai. A rendkívül készültség elrendelése június 10-én 17 órakor történt meg, s ugyanebben az időpontban a tározó északi műtrágyánál a Tisza kezdett beáramlani a tározó területére. Másfél órával később a déli műtárgy szegmenstáblái is kinyíltak, így ott is hömpölygött a hullámtérből kifelé a folyó vize. A tározó feltöltése 3 napot, pontosan 73 órát vett igénybe, s 13 napon keresztül 56,8 millió köbméternyi vizet tartott vissza. (A létesítmény teljes kapacitása 97 millió köbméter, így a maximális tározási szint – 89,64 mBf - alatt másfél méterrel húzódott akkor a víz.)

A leürítés június 26-án a déli műtárgy nyitásával kezdődött, majd 3 nap múlva a északin át is áramlott vissza a víz a folyómederbe. A leürítést később egy kisebb árhullám miatt fel kellett függeszteni.

A Tiszaroffi tározó gyakorlati záróvizsgája sikerült, első árvízi üzeme igazolta az előzetes várakozásokat: Tiszafürednél 6, Kiskörénél pedig 14 centiméterrel mérsékelte - a térségben a harmadik legnagyobbnak bizonyult - árhullám magasságát. Ennél azonban jóval nagyobb mértékű árhullámcsúcs-csökkenés következett be Szolnokon, ahol a bivalytói töltésszakasz (Rákócziújfau) visszabontásával együtt a számítottnál 36 centivel kisebb, 954 centiméteres tetőző vízállást mértünk június 14-15-én. 

A VTT keretében azóta elkészült a Közép-Tiszán a nagyobb Hanyi-Tiszasülyi és hasonló kapacitású Nagykunsági árvízi tározó, de ezek „tűzkeresztségére” eddig még nem került sor.   

Laczi Zoltán KÖTIVIZIG

Utolsó módosítás: 2015. június 11., csütörtök 08:36, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat